Većina korisnika školske kuhinje dobiva još i novac za kupovinu hrane

0
999

Obrok u školskoj kuhinji košta 6 kuna i nitko od učenika nije istaknuo da je od prehrane u kuhinji odustao zbog visoke cijene obroka

Bacanje hrane u našoj školi već je godinama tema koju pratimo u “Klinčeku”. Pisali smo, fotografirali, a i snimili film. Kako medijski istupi nisu dali rezultate,  i prema procjenama ravnatelja i bivše kuharice u prosjeku se  baca gotovo 50% hrane pripremljene u školskoj kuhinji,  Vijeće učenika odlučilo je pokrenuti  konkretniju akciju.

Prvi dio planirane akcije već je izvršen. Početkom ovog tjedna anketirali smo  učenike da doznamo njihovo mišljenje o jelima iz ponude naše školske kuhinje, ali  ovu smo anketu iskoristili i da bismo utvrdili još neke važne činjenice. Jedna od njih  vezana je uz novac koji učenici svakodnevno dobivaju od roditelja za kupovinu hrane.

No, na početku nekoliko općenitih podataka o anketi i napomena da ćemo u idućem nastavku pisati o ocjenama jela. Anketa je bila namijenjena učenicima predmetne nastave jer je načinjena putem Google Formsa, a učenici razredne nastave još se ne snalaze toliko na računalima da bi mogli sudjelovati u ovakvom tipu anketiranja.

Najviše učenika više se ne hrani u školskoj kuhinji jer hrana nije bila ukusna

Od ukupno 167 učenika predmetne nastave, anketu je ispunilo 148 učenika, od kojih se 98 učenika hrani u školskoj kuhinji. Od 50 učenika, koji se ove školske godine ne hrane u školskoj kuhinji, doznali smo da se samo njih 7 (ili 14%), nikad nije hranilo u školskoj kuhinji. Najviše učenika, njih 22 (44%) odustalo je od prehrane u školskoj kuhinji jer im hrana nije bila ukusna, a sviđa 20 učenika (40%) jer im se nije svidjela ponuda jela.  

Od učenika koji se ne hrane u školskoj kuhinji doznali smo i da najveći broj njih, 31 učenik (62%), kupuje hranu u trgovini. Manji dio učenika, njih 17 (34%), nosi hranu od kuće, a samo 2 učenika (4%) izjasnilo su se da ne jedu u školi, odnosno da jedu prije ili poslije škole.

Učenici koji se ne hrane u školskoj kuhinji najčešće kupuju sendviče. Sendviče kupuje čak 90,3% ili 28 učenika.

Iako se hrane u školskoj kuhinji, većina učenika dobiva 10-20 kuna za kupovinu hrane

No, novac za hranu dobiva i većina od 98 učenika koji su ustvrdili da se hrane u školskoj kuhinji. Anketa je pokazala da novac za kupovinu hrane ne dobiva  samo njih  21 (21,4%).  Ostali dobivaju povremeno 36 učenika (36,7) ili redovito 41 (41,8 %).  Većina od učenika koji dobivaju novac za hranu dnevno dobiju 10-20 kuna. Taj iznos dobije 29 (37,7%), a 10 učenika (13%) dobiva dnevno i više od 20 kuna. I oni kao i učenici koji se ne hrane u školskoj kuhinji, najviše novca potroše na sendviče. Sendviče kupuje 45 učenika (58,4%), a ostali peciva, 14 učenika,  sokove, 10 učenika te slatkiše 8 učenika.

Ravnatelj Stjepan Lučki u jednom od članaka posvećenom bacanju hrane, apelirao je na roditelje  da razmisle treba li djeci davati džeparac za sendviče ako se hrane u školskoj kuhinji. Da bi to mogao biti jedan od uzroka bacanja hrane govori i  fotografija ispod. Takvi prizori poput ovih česti su u našoj školi. I djeca u popodnevnoj smjeni često čim dođu u školu konzumiraju sendviče. O tom i drugim problemima vezanim uz bacanje hrane pripremljene u školskoj kuhinji članovi Vijeća učenika uskoro će razgovarati s članovima Vijeća roditelja.

Vijeće učenika planira i razgovor s predstavnicima Županije i kreatorima menija za sve školske kuhinje u Županiji. /Petra Kušec, 8.b; foto: S.L./

Naranče ostavljene danas ispred učionica 1 i 4 razreda – nitko ih nije želio pojesti

Ove školske godine provodimo Erasmus+ projekt “Misli održivo” pa smo i našu glavnu temu posvetili održivosti. Naši novinari istraživali su održive i neodržive ljudske djelatnosti i ponašanja. Pišemo i o održivim aktivnostima koje provodimo u školi, a najviše smo se fokusirali na problem bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji.