HomePovećaloRavnatelj Lučki: U školi bacamo hranu jer djeca imaju loše prehrambene...

Ravnatelj Lučki: U školi bacamo hranu jer djeca imaju loše prehrambene navike

Ravnatelj Lučki poziva roditelje da razmisle treba li djeci davati džeparac za sendviče ako se hrane u školskoj kuhinji

Velikom broju učenika hrana u školskoj kuhinji ne valja i zato se svaki dan, kako smo nedavno pisali, baci oko 30 litara hrane, odnosno oko polovica skuhanih obroka. Učitelji koji se hrane u kuhinji kažu da je hrana dobra i od kad je uveden novi jelovnik hrani ih se desetak, a prije ih se hranilo trostruko manje. Koja je strana u pravu nezadovoljni učenici ili zadovoljni učitelji mi nećemo prosuđivati, ali smo zato razgovarali s našim ravnateljem Stjepanom Lučkim i pitali ga zašto je došlo do promjene jelovnika. On nam je iznio i svoje viđenje problema oko bacanja hrane. Napominjemo da se podaci koje u tekstu iznosimo odnose samo na  matičnu školu u Svetom Petru Orehovcu. /Helena Črnek, Nela Šantatić, 6. a; foto: S.L./

Od kada je i zašto došlo do promjene jelovnika u školi?

Promjena jelovnika inicirana je od strane našeg osnivača od drugog polugodišta u školskoj godini 2018./2019. Koprivničko-križevačka županija, naš osnivač, uvođenje novih jelovnika predložio je zbog ujednačavanja jelovnika u svim školama kojima je osnivač (ukupno 18 škola),  i zato da bi se učenici hranili kvalitetnije i zdravije. Inicijativa za novi jelovnik pokrenuta je sukladno cilju borbe protiv pretilosti djece. Valja napomenuti da jelovnike pripremaju stručnjaci, nutricionisti iz tvrtke Podravka.

Jelovnici su pripremljeni  na način  da je točno izračunato koliko i kakvih bjelančevina i drugih sastojaka treba učenicima da bi bili siti i da bi njihov organizam dobio sve što je potrebno.  Nutricionisti našim kuharicama dostavljaju popis namirnica koje treba koristiti za pojedino jelo, a također i postupak kuhanja odnosno recept za svako jelo. U skladu sa zdravstvenim preporukama u novom se jelovniku koristi znatno više povrća i žitarica, a manje mesa šećera, soli i ostalih nezdravih namirnica.

Koliko se učenika hranilo u kuhinji prije uvođenja novog jelovnika, a koliko ih se hrani ove   školske godine?

Broj učenika nije isti od početka do kraja školske godine, varira od mjeseca do mjeseca. Prije uvođenja novog jelovnika u školskoj kuhinji se hranilo od 160  do 200 učenika, ovisno o        mjesecu. Trenutno se hrani njih 140 (uključujući i predškolce).

Fotografija od 29. 12. 2011. u popdnevnoj smjeni – isto je i ove godine, veliki broj učenika čim dođe u školu jede sendviče

Koliko je od ukupnog broja korisnika kuhinje onih koji se besplatno hrane?

U matičnoj školi besplatno se hrani 44 učenika, a u cijeloj školi zajedno s područnim školama imamo  67 učenika koji se hrane besplatno, odnosno za njih plaća Općina Sveti Petar Orehovec.

Jeli s promjenom jelovnika došlo do promjene cijena obroka?

Ne, cijena je 6 kuna dnevno kao i prije uvođenja novih jelovnika. Takva je cijena od kad je smanjen PDV na hranu, a prije  je cijena iznosila 7 kuna.

Znate li da se svakodnevno puno hrane baca? Zašto se po vašem mišljenu baca toliko hrane?

Helena Črenek, Nela Šantatić i ravnatelj Stjepan Lučki

Nažalost i ja svakodnevno primjećujem da se puno hrane baca. No, to nije nova pojava. Bacalo se dosta hrane i prije uvođenja novih jelovnika kad se nije pripremalo toliko kuhanih obroka. (Sad se kuha 4 puta tjedno.) Nismo baš vagali koliko se dnevno hrane baca, no u prosjeku je to dvije kante odnosno oko 60 litara dnevno. Prije se znalo  dešavati da učenici bacaju i posve cijele sendviče sa šunkom i sirom.

Zašto to čine? Jer imaju loše prehrambene navike. Njima je bolja ona jeftinija salama. Dok u ovoj skupljoj koju smo mi kupovali ima više mesa, u jeftinijim salamama je više različitih pojačivača ukusa. To što je takva hrana nezdrava o tome oni ne razmišljaju. Djeca su danas navikla na industrijsku hranu punu različitih aditiva. Njima je takva hrana ukusnija nego kuhana hrana. Tu je glavni problem.

Razlog je i to što im je dostupno previše hrane. Gotovo svakodnevno primjećujem da učenici čim dođu u školu jedu sendviče. Kad dođe  vrijeme za kuhinju, naravno da nisu gladni.  Smatram da bi roditelji trebali razmisliti jeli djeci potrebno davati džeparac za sendviče ukoliko se hrane  u školskoj kuhinji.

Jeste li o problemu bacanja hrane razgovarali s učenicima i roditeljima?

Razgovarali smo, ali ne sustavno. Po mom mišljenju prije uvođenja novih jelovnika roditelje i djecu je trebalo pripremati najmanje 6 mjeseci. Ravnatelji škola to su napomenuli našem osnivaču da je trebalo provesti sustavnu edukativnu kampanju. U takvu bi kampanju osim stručnjaka nutricionista trebalo uključiti i liječnike.

Hrani li se sad više učitelja u školskoj kuhinji nego prije?

Od promjene jelovnika u školskoj  kuhinji se hrani više učitelja. Trenutno desetak i svi oni tvrde da je hrana ukusna.

Imate li informacije od drugih ravnatelja u Koprivničko-križevačkoj županiji kako su njihovi učenici prihvatili nove jelovnike?

Komentirali smo probleme na našim sastancima ravnatelja. Problemi su i u drugim školama slični kao i kod nas. Naše je mišljenje i da je količina namirnica, posebno žitarica i povrća prevelika. Zato smo nedavno tražili od  osnivača da nam dopusti da smanjimo  nabavu količine namirnica. Dobili smo odobrenje da se količina namirnica smanji za 10 posto, ali samo za učenike razredne nastave.  Svi imamo i problem s nedostatkom kuhara jer sad kad se kuha četiri puta tjedno kuhari trebaju puno više vremena za rezanje povrća i drugu pripremu namirnica za kuhanje.  

Kuhari imaju zaduženje i baviti se evidencijom nabave namirnica. Naša je Županija zato tražila da se zaposli još kuhara, ali Ministarstvo znanosti i obrazovanja to ne odobrava jer je na snazi zabrana zapošljavanja pomoćnih djelatnika u školama.

Must Read