HomePovećaloKana iz MMS-a želi više glazbenog i likovnog u školi

Kana iz MMS-a želi više glazbenog i likovnog u školi

Dječja prava

A.M. Nemčić, M. Šantić, M. Miklečić, A. Štimac, K. Halić Kordić
A.M. Nemčić, M. Šantić, M. Miklečić, A. Štimac, K. Halić Kordić

Mladi savjetnici pravobraniteljici svoja mišljenja  najčešće iznose preko zatvorenog e-foruma

-Po mom mišljenju u školi ima premalo sati likovnog i glazbenog odgoja i to sam rekla pravobraniteljici- kazala nam je to Kana Halić Kordić, članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. (Što sve spada u djelokrug rada pravobraniteljice za djecu pročitajte na sljedećoj poveznici    https://www.klincek.com/?p=2379  u rubrici Povećalo u tekstu pod naslovom “Majke najčešće upozoravaju na kršenja prava djece.)

Majke najčešće upozoravaju na kršenje prava djece

Pravobraniteljica Ivana Milas Kralić i učenk iz Pranjana Kosta Matijević
Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić  i učenk iz Pranjana Kosta Matijević

No, to je samo jedan od problema iz života mladih na koji je Kana ukazala pravobraniteljici,  doznali smo to prilikom posjete (3.12.) pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić. Tada smo pravobraniteljici predstavili naš projekt „I tvoj glas može biti dio rješenja“, a i imali smo prilike upoznati i Kanu. Ona   kao članica MMS, savjetodavnog tijela od 20 članova, ima  priliku pravobraniteljici ukazivati na teme i pitanja važne za život mladih.

Članovi MMS aktivno iznose svoja mišljenja kad se donose novi zakoni i politike koji se tiču mladih ili kad pravobraniteljica istupa u javnosti,  vezano uz teme važne za život mladih. – Ponekad imamo sastanke u Uredu pravobraniteljice, a ponajviše svoje mišljenje iznosimo putem zatvorenog e-foruma. Na forumu  smo gotovo svakodnevno aktivni- doznali smo od Kane, učenice prvog razreda II. gimnazije iz Zagreba. Osim takvog načina rada, mladi savjetnici ponekad sudjeluju i na različitim konferencijama  vezanim uz mlade.

U Grčkoj predstavljala hrvatski MMS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao predstavnica MMS-a, Kana je  ljetos boravila u Grčkoj na ENYA forumu na temu nasilja među mladima. Tamo je imala priliku upoznati mlade savjetnike iz 10 zemalja, a u lipnju je u Zagrebu s pravobraniteljicom sudjelovala na Okruglom stolu  na temu  utjecaja siromaštva na djecu.

– Sviđa mi se biti u MMS, za nas članove to je korisno jer imamo priliku puno naučiti o pravima djece. Korisno je i za pravobraniteljicu jer  na izravan način dobiva uvid u poglede nas mladih – kaže Kana. Od nje smo doznali i da se savjetnici biraju svake 3 godine javnim pozivom. Zainteresirani za članstvo moraju napisati svoj životopis, a nove članove MMS-a biraju oni koji su na odlasku. Kana nam je rekla  da se ona za članstvo u MMS-u zainteresirala kroz rad u filmskoj grupi OŠ Bartola Kašića, gdje su snimali filmove o pravima djece. /Mihaela Miklečić, 7.b; foto: S.L./

 Što je još Kana predložila pravobraniteljici

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKad se raspravljalo o kriterijima upisa u srednju školu, Kana je ukazala na problem zapostavljanja učenika umjetničkih škola,  u odnosu na sportaše koji su dobivali dodatne bodove. Pravobraniteljici je iznijela i svoje poglede na sudjelovanje djece u reallity emisijama, a ona i njeni prijatelji iz MMS često putem foruma pravobraniteljici ukazuju na probleme  oko ocjenjivanja, odnosa profesora prema učenicima i mnoge druge probleme u školama.

Kod pravobraniteljice kolaz

Predstavljanje projekta pravobraniteljici
Predstavljanje projekta pravobraniteljici

Must Read