Erasmus+ Mobilnost u Španjolskoj obilježio problem s gubitkom prtljage na aerodromu

0
473

Već druga mobilnost u Španjolsku, ona prošlogodišnja i ova održana od 8. do 16. 3. zbog štrajkova avionskih prijevoznika u Njemačkoj bile su drugačije od ostalih. Na prošlogodišnjoj mobilnosti zbog štrajka smo ostali dan duže u Njemačkoj, a ovaj puta ostali smo bez naših kovčega pri dolasku u Madrid. Na aerodromu smo našu prtljagu  uzalud  čekali preko pola sata, a onda su voditeljice krenule u akciju i nakon uloženog prigovora Iberijinoj službi za reklamacije naše smo kovčege dobili u nedjelju (10. 3.). Ustvari samo 7 kovčega, a onaj učenice Lucije stigao je tek u utorak u naš hostel u Valdepenasu, grad partnerske škole IES Gregorio Prieto koja je bila domaćin ove mobilnosti.

Nije bilo baš ugodno biti bez svojih stvari, ali spas smo našli u ogromnom Primarku u najpoznatijoj madridskoj ulici Gran Via. Tamo smo prvi dan kupili donje rublje, pidžame i čarape, a kad naša prtljaga nije došla ni drugi dan svaka od nas kupila je i po jednu majicu. Lucija čiji kovčeg nije stigao niti u ponedjeljak još je jednu kupovinu obavila u Valdepenasu u ponedjeljak, a kad je nakon cjelodnevnog izleta u utorak navečer preuzela svoj kovčeg od sreće ga je zagrlila.

Naučile smo da se svaki problem može riješiti bez paničarenja

Iz ove dvije mobilnosti u Španjolsku naučile smo  da se svaki problem može riješiti i da ne treba paničariti. To je mišljenje Ive i Magdalene koje su sudjelovale na obje mobilnosti u Španjolsku. One se, kao i sve mi ostale, nadaju i da ćemo dobiti povrat novca za rublje i odjeću koju smo morale kupiti zbog problema s prtljagom. Jedan povrat novca već je izvršen. Onaj za kupljene karte za zabavni park u Madridu. Tamo smo planirali provesti cijelo subotnje popodne, ali našu  adrenalinsku zabavu nakon samo dvije vožnje prekinula je tuča. Vlasnici parka imali su razumijevanja za naš prigovor i vratili su novac za kupljene karte, a uskoro bi trebao stići još jedan povrat novca. Naime, posljednjeg dana jedna je učenica slučajno zatvorila vrata, a ključ je ostao u bravi s unutarnje strane. Vrata se više nisu dala otvoriti pa je iz 22 sata navečer stigao majstor za hitne intervencije. Iz Erasmus+ budžeta naše su voditeljice morale platile 96 eura, ali jučer je stigla obavijest da će hostel vratiti novac.

Vidjele smo Guernicu

Srećom na ovoj mobilnosti uz ove tri problematične situacije bilo je puno više onih koje ćemo pamtiti kao ugodne, poučne i zabavne. Prva od njih bila je boravak u Muzeju Reina Sofia gdje smo vidjele slike mnogih poznatih umjetnika. Između ostalih i slavnu Guernicu, čuvenog Pabla Picassa. Lijep doživljaj bio je i upoznavanje centra Madrida u društvu našeg vodiča Pabla. S njim smo obišli čuveni trg Puerta del Sol na kojem se skupljaju brojni turisti. Ponajviše uz oznaku nultog kilometra gdje se može provjeriti hoćete li se opet vratiti u Madrid ili možda u njemu ostati trajno. Naš je vodič rekao da to ovisi o tome na koji se način stane na oznaku, s jednom ili dvije noge. Dok smo promatrali kraljevsku palaču vodič nam je ispričao da ona ima 3418 soba prema želji kralja Filipa V. On  ju je dao izgraditi, navodno nakon što je zapalio staru palaču jer mu se nije svidjela. Nažalost Filip V nikad nije prespavao u palači jer je bila završena nakon njegove smrti.

Pred Piccasovom Guernicom

Na trgu Plaza de Plaza Mayor vodič Pablo  pokazao nam je hotel slavnog nogometaša Ronalda. Sjećamo se da nam je ispričao i da su za tajanstvene zvukove u statui kralja Filipa III ustvari zaslužni golubovi koji su ulazili kroz nosnicu statue konja. Zato su te nosnice konja kasnije zatvorene.

Nacionalni park Lagunas De Ruidera  surađuje s našim Plitvičkim jezerima

Boravak u školi naših domaćina također spada među one lijepe uspomene. Na jednoj  radionici učili smo o klimatskim promjenama čitajući popularno znanstvene članke. Na kamišibaj radionici od recikliranih materijala izradili smo nekoliko butaja, a zatim su predstavnici svake zemlje prepričavali jedno poglavlje o Don Quijoteu. O slavnom vitezu  prije mobilnosti čitali smo roman i nacrtali slike događaja iz knjige. U Španjolskoj smo puno doznali o Quihoteu i njegovom autoru Miguelu de Cervantesu prilikom posjete Quijotevom muzeju u gradu Cuidad Realu te u spilji u Nacionalnom parku Lagunas De Ruidera. U toj se spilji dešavaju dva poglavlja Don Quijotea. Mi smo je posjetili nakon šetnje parkom. Zbog svojih jezera i njihovih obilježja sličnih Plitvičkim jezerima od 2022. dva su  nacionalna parka otpočela suradnju 2022.

Posjetili smo i Almagro, prekrasno selo s liste UNESCO-ove baštine. Tamo nas je posebno oduševio trg omeđen dvjema velikim starim zgradama sa zelenim prozorima te njihovo drveno kazalište iz 16. stoljeća.

U školi naših domaćina osobito nam se svidjela učionica za 21. stoljeće. U njoj  imaju udobne stolice na kotačićima, ogromnu digitalnu ploču i zeleni zid vrlo koristan kod snimanja filmova.  U toj smo učionici gledali i dva izvrsna komična filma. Prvi je bio  o hrani uzgajanoj pesticidima, a drugi o problemu prevelike konzumacije šećera. Filmove nam je predstavio njihov autor David Salvochea. On je učitelj biologije i ovim je filmovima na duhovit način želio upozoriti da se trebamo zdravo hraniti. U njegovim filmovima glume slavni španjolski glumci, a jedan od njih je dobitnik Goye, najvažnije španjolske nagrade za filmsku umjetnost. Iznenađenje nakon gledanja filma bila je mogućnost fotografiranja u rajčicama, kostimima iz filma o pesticidima.

Dva dana ručak nam pripremali učenici iz kuharskog smjera

U školi naših domaćina bilo je i ukusno. Naime, njihova škola nije samo osnovna, već obrazuju i učenike za mnoštvo različitih zanimanja te njihova škola ima preko 1000 učenika. Imaju i vinare i maslinare koji u školi proizvode vino i maslinovo ulje, a i kuhare koji su nam u srijedu i petak pripremili fine obroke. U srijedu nam se najviše svidio desert, cheese cake ukrašen jagodama i jestivim cvijetom. U petak su nam pripremili nekoliko različitih vrsta malih zalogajčića (finger food), a servirali su nam i njihov najpoznatiji sir Manchego.

U sjećanju će nam ostati i prijateljstva sklopljena u Valdepenasu. Neka od njih nastala su u školi, neka u hostelu za vrijeme kartanja Una i večernjim druženjima po hodnicima i sobama, a neka i za vrijeme prijema kod gradonačelnika. Naime, prilikom prijema u gradskoj vijećnici, govor gradonačelnika Jesúsa Martína prevodila su dvojica učenika Alfonso i David, sudionici mobilnosti u Brusselesu. Oni su nam prišli našim voditeljima i pitali ih sjećaju li se ih se, a nas su pitali za sudionice te mobilnosti iz naše bivše  učenice Petru Kušec i Ivonu Siladi. To je bio okidač za lijepo prijateljstvo nastavljeno do kraja same mobilnosti, a zahvaljujući društvenim mrežama sigurno će se i nastaviti.

Još je puno doživljaja bilo na ovoj mobilnosti u Španjolskoj, a svima  koji su zainteresirani za neku od narednih mobilnosti preporučamo da što više uče engleski jer s dobrim poznavanjem engleskog jezika moći ćete se družiti se s učenicima iz različitih država i  razumjeti što se govori na radionicama. /Lucija Vukoić, Iva Trušček, Iva Beloša, Magdalena Ivšak, Barbara Dvečko i Ines Martinek/

Video prijema kod gradonačelnika Valdepenasa
Bili na prijemu kod gradonačelnika Valdepenasa
 
Prvi dan našeg boravka u Valdepenasu, u raskošnoj gradskoj vijećnici ukrašenoj slikama kralja Filipa VI i kraljice Letizije, primio nas je gradonačelnik Jesús Martín. U svom obraćanju on je istaknuo važnost Europske unije i rekao da su granice unutar EU samo mjesto susreta. Pozvao nas je da ponovimo ono što su dobro učinili naši pretci, ali  spominjući ratove kazao je da ne ponovimo ono loše.