Pizza najomiljenije jelo u školskoj kuhinji, a tjestenina s makom najomraženije

0
573
Sendviči-15. 12. 2021.

Anketa je pokazala da učenici ne vole variva, ali često bacaju i sendviče koje su svrstali na treće mjesto na listi poželjnih jela

Analizu problema bacanje hrane pripremljene u školskoj kuhinji nastavljamo interpretacijom ankete u kojoj su sudjelovali naši učenici predmetne nastave, njih 148 od ukupno 167 učenika. U prethodnom članku interpretirali smo zašto su neki odustali od prehrane u školskoj kuhinji. Prenijeli smo i tvrdnje anketiranih da im roditelji daju novac za hranu iako se hrane u školskoj kuhinji. Anketiranjem smo utvrdili i da većina učenika koji se hrane u školskoj kuhinji dobivaju još između 10-20 kuna dnevno za kupovinu hrane.

U ovom članku donosimo podatke o tome kako su učenici ocijenili jela koja se nude u školskoj kuhinji. U anketi su mogli ocjenjivati 28 jela koja se češće ponavljaju u jelovniku. Među ponuđenim jelima bila je i pizza koju su učenici ocijenili s najviše petica. Čak 84 anketiranih učenika (87,5%) pizzi je dalo odličnu ocjenu. Drugo mjestu po broju dobivenih petica dobio je  hot dog. Njemu je 76 (79,2%) anketiranih učenika dalo odličnu ocjenu. Na trećem mjestu je sendvič  kojem je peticu dalo 75 učenika (78,1%).

Na četvrtom mjestu po broju petica nalazi se čokolino. Njemu je 68 učenika (70,8%) učenika dalo peticu, a piletina s mlincima je peto najomiljenije jelo. Tom je tradicionalnom jelu peticu dalo 67 učenika (69,8%) učenika.

No, unatoč dobrim ocjenama tim jelima, u kantama pred kuhinjom često se može vidjeti i prilično pune kante nepojedenih sendviča, mlinaca i piletine, čokolina…

Od šest variva koje su ocjenjivali učenici najviše petica dobili su grah sa špekom i grašak s piletinom. Njima je  po 20 učenika (20,8%) dalo odličnu ocjenu, a najviše je jedinica dobilo varivo od poriluka. To je jelo jedinicom ocijenilo 14 učenika (14,6%). Ni ostala variva poput graha s kašom, variva od leće ili variva od kelja nisu baš omiljena kod naših učenika. Nisu baš niti obožavatelji svinjetine sa satarašem i rižom. To je jelo dobilo najaviše trojki.

Prema ocjenama učenika može se zaključiti da oni još nešto radije jedu knedle s mlijekom, griz s čokoladom i müsle s mlijekom.

Uvjerljivo najviše jedinica dobila je tjestenina s makom. Čak 25 učenika (26,%) dalo joj je tjestenini s makom jedinicu, a peticu samo 11 učenika(11,5%). Drugo najlošije ocjenjeno jelo je tjestenina s čokoladom. Njoj je 18 učenika (18,8%) dalo jedinicu.

Rezultate ove ankete predočit ćemo Županiji, ali i učenicima i Vijeću roditelja. Roditelje  ćemo pitati kakve su prehrambene navike njihove djece kod kuće, a na satovima razrednih zajednica to ćemo pitanje postaviti i učenicima.  Možda nam uspoređivanje prehrambenih navika kod kuće i onog što se dešava u školi pomogne u pronalaženju rješenja problema bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji. /Petra Kušec, 8.b; foto: S.L./

Ove školske godine provodimo Erasmus+ projekt “Misli održivo” pa smo i našu glavnu temu posvetili održivosti. Naši novinari istraživali su održive i neodržive ljudske djelatnosti i ponašanja. Pišemo i o održivim aktivnostima koje provodimo u školi, a najviše smo se fokusirali na problem bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji.