HomeEkoJeste li znali da najviše šuma u EU ima….

Jeste li znali da najviše šuma u EU ima….

Hrvatska je na 10 mjestu u EU po šumskim površinama, a jedna država uopće nema šuma

Prošli tjedan ponovno su se u Hrvatskoj u sklopu kampanje “Zasadi drvo, ne budu panj” širom zemlje sadila stabla. Akcija je nazvana „Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” Nas je ta akcija motivirala  da istražimo koliko šumskih površina ima u Hrvatskoj, a pronašli smo i podatke za EU i doznali koja zemlja ima najviše šumskih površina.

Hrvatska ima 44,5% šuma i šumskog zemljišta u odnosu na kopnenu površinu. Šuma i šumskog zemljšta imamo  2.492.676 ha. Po površini šuma u odnosu na veličinu kopnenog teritorija države to nas svrstava na 10 mjesto u EU.

U Europskoj uniji 43% kopnene površine pokriveno je šumama, odnosno EU ima 182 milijuna hektara šuma. Kako to piše u članku na web stranici EUROPSKOG PARLAMENTA  za čak 70% europskih pošumljenih površina odgovorne su ove zemlje: Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Španjolska i Švedska.

Najviše šuma u odnosu na ukupni kopneni teritorij države (isključujući velike rijeke i jezera) imaju slijedeće zemlje:

  1. Švedska – čak 70% površine ove države pokriveno je šumama i šumskim zemljištima
  2. Finska – 68%
  3. Slovenija – 63%
  4. Španjolska – 55%
  5. Latvija – 54%
  6. Estonija – 54%
  7. Portugal – 53%
  8. Grčka – 50%
  9. Austrija – 48%
  10. Hrvatska – 44%

Zanimljivo je da Malta uopće nema šuma, a njamnje u odnosu na površinu države ima ih Irska, svega 11%.

Obzirom da  šume pročišćavaju zrak i mogli bismo reći da su velika zelena pluća našega planeta, veseli podatak da je između 1990. i 2000. površina pod šumama u EU narasla za 11 milijuna hektara. /Lara Trušček, 6.b; foto: S. L./

Izvor: EU parlament

Must Read