HomePovećaloSvinje jedu čak i palačinke

Svinje jedu čak i palačinke

Bacanje hrane

SVINJE JEDU ČAK I PALAČINKE

IMG_2074

Kuharica Hendelja: U prosjeku učenici bace oko 50 posto hrane koju dobiju za obrok u školskoj kuhinji

Palačinku punjenu čokoladom i čokoladno mlijeko  imali smo za obrok u školskoj kuhinji posljednjeg dana prvog polugodišta. Nažalost većina palačinki završila je u kanti za otpatke, a potom su ih za obrok dobile svinje.

Nisu palačinke bile loše, nego je to gotovo svakodnevni prizor u našoj školskoj kuhinji. Za taj se dan možda može naći opravdanje jer je u školi bilo puno kolača zbog humanitarne akcije koja se održavala taj dan, ali hrana se baca i u dane kad u školi nema dodatne hrane.

IMG_2166Prema riječima kuharice Zdravke Hendelja, u prosjeku učenici bace oko 50 posto hrane koju dobiju za obrok. Kad je jedan dan u prosincu pripremila  slatko zelje s krpicama i svinjskim mesom, koje su učitelji hvalili, učenici su bacili gotovo 90 posto pripremljene hrane. – To još mogu razumjeti, neka djeca krpice sa zeljem nisu nikad jela, pa je možda i to razlog što nisu željeli jesti. No, baca se i grah u koji  stavljam 7 kilograma kranjskih kobasica i 4 bunceka. Bacaju se čak  i pice i  sendviči. Dešavalo se da u kuhinji pripremimo sendviče sa šunkom, a neka djeca veći dio sendviča bace. Kasnije sam neke od njih znala vidjeti kako jedu sendviče s posebnom iz dućana. Ispada da ja radim uzaludan posao,  a da roditelji i Općina bacaju 7 kuna, koliko se dnevno plaća za obrok u školskoj kuhinji – ogorčeno nam je ispričala kuharica Hendelja.

Učitelji tvrde da je hrana ukusna

IMG_1170Ogorčeni su i učitelji koji svakodnevno dok dežuraju u kuhinji imaju prilike vidjeti kako djeca bacaju hranu. Svi oni ističu da je hrana ukusna i da problem nije u kvaliteti hrane, već u džeparcu koji djeca dobivaju za školu, te izbirljivosti i razmaženosti.  Učiteljica Andrea Martinčić  ističe da bi na problem bacanja hrane trebalo početi upozoravati i roditelje na roditeljskim sastancima.

U međuvremenu dok se o bacanju hrane ne počne razgovarati s roditeljima, mi pozivamo vas, dragi naši kolege, da ne bacate variva, pizze, palačinke…. i potom idete u dućan po slatkiše i posebnu. Dok vi bacate hranu, milijuni djece u svijetu gladuju. Razmislite o tome, a  ukoliko niste gladni, ponudite svoj obrok nekom dugom djetetu. /Klaudija Mažar, 5.b, Katarina Pofuk, 8.c; fotografije: S.L./

Must Read