UNICEF je u proteklih 6 godina u programe za djecu u Hrvatskoj uložio oko 13 milijuna eura

0
121

O aktivnostima UNICEF-a u Hrvatskoj, na online predavanju, govorio nam je Marin Ilej, voditelj komunikacija Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Oko 12.500 djece u Hrvatskoj ima jednog ili oba roditelja u zatvoru. Djeca ih povremeno  posjećuju u zatvoru, no ti prostori nisu prije bili prilagođeni djeci. U proteklih pet godina u 7 kaznionica i zatvora ti su prostori obnovljeni kako bi bili prilagođeni potrebama djece, dok je 13 kaznionica i zatvora opremljeno potrebnom opremom za videoposjete u zatvoru.

Organizacija koja je provela tu hvale vrijednu akciju zove se UNICEF (United Nations International Children’s Fund – Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu), a mi smo o toj akciji jučer doznali od Marina Ileja, voditelja komunikacija Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Marin Ilej, voditelj komunikacija Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i osmaši Mihael Đuran i Elizabeta Truščec

Ilej je predavanje o UNICEF-u, i njegovim postignućima u Hrvatskoj, održao  učenicima 8. a  Na tom online predavanju, organiziranom u sklopu  Erasmus+ projekta “Rights now”, osmaši su od Ileja  doznali i da je u proteklom šetogodišnjem razdoblju (2017. – 2022.)   UNICEF na području Hrvatske u podršku djeci i ostvarivanje dječjih prava uložio oko 13 milijuna eura. Novac za provođenje aktivnosti UNICEF prikuplja donacijama  građana i tvrtki i različitih fondova.

UNICEF podupire i aktivnosti na području medijske pismenosti djece

Odluke o aktivnostima u koje će UNICEF ulagati u petogodišnjem razdoblju donose se na temelju provedbe Konvencija o pravima djeteta. O provedbi Konvencija sve zemlje potpisnice, tako i Hrvatska, izvješćuju UN-ov odbora za prava djeteta. Upravo na temelju tih izvješća u proteklih 5 godina UNICEF je potaknuo osnivanje Banke humanog mlijeka što je osobito važno za prijevremeno rođene i teško bolesne bebe.

Kljajo/UNICEF

Izvješća su bila temelj i za nabavu suvremene opreme za liječenje novorođenačke žutice. Nju su nabavili za čak 20 rodilišta. Osim brojnih akcija na području zdravstvene skrbi UNICEF je pomagao djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.  Jedna od takvih aktivnosti je i edukacija budućih udomitelja, ali i kampanja “Svako dijete treba obitelj” koja je povećala interes za udomiteljstvo u Hrvatskoj. UNICEF radi i na suzbijanju dječjeg siromaštva. U tom cilju UNICEF provodi inicijativu “Jamstvo za svako dijete” koja se kao pilot projekt provodi u 7 općina Međimurske županije.

Hövener/UNICEF

UNICEF  na području Hrvatske provodi i različite aktivnosti za pomoć djeci s teškoćama u razvoju te djeci i obiteljima romske nacionalne manjine, aktivnosti na području obrazovanja i podršku djeci u pravosudnom sustavu. Promiču i medijsku pismenost djece i uz njihovu je podršku osnovan portal Medijska pismenost, a od 2018. pokrenuti su Dani medijske pismenosti. U Dane medijske pismenosti  uključuje se i naša škola, a služimo se i publikacijama koje izdaju u cilju uvećavanja medijske pismenosti. Ilej je istaknuo da sada u sklopu dana Medijske pismenosti organizirano 1250 događanja. Spomenuo je i da su publikacije za provođenje satove medijske pismenosti preuzete više od 800.000 puta s portala.

Osim spomenutih aktivnosti, hrvatski UNICEF nastoji potaknuti i osjećaj solidarnosti i empatije kod hrvatske djece te ih potiče na uključivanje u program Škole za Afriku. Hrvatski UNICEF u taj se program uključio 2008. i od tada su hrvatske škole prikupile oko 6,5 milijuna kuna za školovanje djece u Africi. Jedna od novijih aktivnosti hrvatskog UNICEF-a je program UPSHIFT, ali o tom programu više u slijedećem članku. /Mihael Đuran, 8.a; foto: UNICEF; S. L./

Ideja UNICEF-a – djeca iznad politike

UNICEF je kao specijalizirana organizacija Ujedinjenih naroda osnovan 1946. s idejom – djeca iznad politike. Ideja je bila da se pruža pomoć djeci unatoč svih političkih razlika prisutnih u to vrijeme. U godinama nakon drugog svjetskog rata UNICEF je svaki dan prehranjivao više od 6 milijuna djece. Kasnije se UNICEF bavio i proizvodnjom penicilina i iskorjenjivanjem malarije. – Nakon tog početnog perioda shvatilo se da s humanitarne pomoći treba krenuti na razvojnu pomoć i to se danas najviše radi i u Hrvatskoj – istaknuo je Marij Ilej.