Nutricionistica Podravke Helena Tomić-Obrdalj: Roditelji potičite djecu da ne preskaču zajutrak i ne bacaju hranu

0
326

Čak 26,4 % djece u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a pretilo je 11,2 % školske djece

-Pozvani ste da se uključite svojim prijedlozima i kvalitetnim receptima i date doprinos kreiranju jelovnika za školsku kuhinju. Želimo suradnju kako bi prehrana u školama bila još zdravija i uravnoteženija te kako bi djeca bacala što manje količine hrane pripremljene u školskim kuhinjama – to je roditeljima naše škole na online predavanju za roditelje (28.11. 2022) poručila Helena Tomić-Obrdalj, nutricionistica  prehrambene tvrtke Podravka i kreatorica  jelovnika za našu i ostale školske kuhinje kojima je osnivač Županija.

Nutricionistica Helena Tomić-Obrdalj 28. 11. 2022. održala je predavanje roditeljima OŠ Sveti Petar Orehovec

Nutricionisticu Tomić-Obrdalj pozvali smo da održi predavanje kako bismo nakon prošlogodišnjih aktivnosti nastavili edukaciju o neodrživosti bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji.

-Našim jelovnicima nastojimo podići kvalitetu prehranu učenika  u nutritivnom i smislu okusa te ih upoznati s novim namirnicama. Želimo promicati pravilne prehrambene navike kako bi se stvorili preduvjeti za  pravilan razvoj i rast djece i zdravlje općenito – istaknula je Tomić-Obrdalj. U nastavku je obrazložila da se oni rukovode piramidom zdrave prehrane pri kreiranju jelovnika. 

9 od 10 građama Hrvatske konzumira previse soli

Pripremajući jelovnike vode računa i o energetskoj vrijednosti obroka te o načelu da je dozvoljeno jesti sve, ali treba paziti da neke namirnice ne budu previše, a druge premalo zastupljene. Osobito bi trebalo paziti da djeca ne konzumiraju previše soli, šećera i masti. – Istraživanja pokazuju da 9 od 10 građana Hrvatske koristi previše soli, a prekomjerna konzumacija soli uzrok je brojnih bolesti. Djeca ne bi smjela konzumirati više od 9 grama soli dnevno – rekla je Tomić-Obrdalj.

Istraživanja su pokazala i da čak 35 % djece jednom dnevno ili više puta dnevno konzumira slatkiše, a gazirana pića svaki dan pije 26 % školske djece. Suvišna konzumacija šećera, masti, pržene hrane i  općenito nepravilna prehrana uzrok je prekomjerne težine. Čak 26,4 % školske djece u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a pretilo je 11,2 % školske djece. I ti bi podaci trebali zabrinuti roditelje jer donose brojne zdravstvene posljedice.

Nutricionistica Tomić-Obrdalj pozvala je roditelje i da potiču djecu da ne preskaču zajutrak. Uz slabo konzumiranje voća i povrća te pretjeran unos soli i šećera,  preskakanje zajutaraka, istaknula je kao jedan od glavnih problema prehrane školske djece. – Preskakanje zajutaraka  povezano je s nedostatkom energije i slabom koncentracijom – napomenula je Tomić-Obrdalj.

Naša gošća rekla je i da je Koprivničko-križevačka županija jedna od rijetkih koja ima na ovakav način organiziranu prehranu te da postoje škole koje i dalje serviraju svojim učenicima samo peciva i sendviče ili čak nemaju školsku kuhinju. Pozvala je roditelje, učitelje, ali i školske kuharice da potiču djecu što i kako treba jesti, a učenike da ne bacaju hranu, osobito prije nego što su je uopće kušali. /Iva Beloiša, 7.b; fotografije: PRTSC predavanja/

Preporuke nutricionistice Helene-Tomić Obrdalj u vezi poticanja konzumacije povrća

Preporuča se da obitelj zajedno jede da djeca vide kao roditelji jedu povrće

Kod kuće pripremati različite vrste povrća (kuhano, pirjano, zapečeno…)

Dati djetetu da proba sirovo povrće i da se uključi u proces kuhanja