Erasmus+ projekt “Prava sada!” započeli natjecanjem između Roma, Slovenaca, Mađara i Hrvata

0
307
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U sklopu projekta učenici će putovati u Grčku i Italiju

Romima su bile zavezane oči, Slovenci su smjeli trčati samo na jednoj nozi, Mađari su mogli brzo hodati, a Hrvati su smjeli normalno trčati na “međunarodnom” natjecanju koje se odvijalo na igralištu naše škole. Ustvari nije to bilo nikakvo međunarodno natjecanje niti su sudionici bili Romi, Slovenci i Mađari nego smo mi učenici 8. b igrali igru uloga na uvodnoj radionici Erasmus+ projekta “Rights now!” (“Prava sada!”).

Učenici 8.b na uvodnoj radionici Erasmus+ projekta “Prava sada”

Kako nam je objasnila koordinatorica projekta Stojanka Lesički, u tom ćemo projektu učiti o demokraciji i ljudskim pravima i baš zato smo projekt započeli spomenutom igrom kako bismo shvatili da svi ljudi bez obzira na nacionalnost i ostale razlike trebaju imati jednaka  prava. Ova igra bila je uvod u razgovor o pravednosti, moralu i ljudskom dostojanstvu.

Razgovarajući o pravednosti morali smo dati svoje mišljenje na pitanja poput ovog: –  Slavica i Jozo su domari u jednoj osnovnoj školi. Slavica je ljuta jer je dobila plaću u iznosu od 1.500 kuna, a Jozo je za isti posao dobio plaću od 2.300 kuna.

Koordinatorica projekta objasnila nam je i da će u projektu „Prava sada!“ sudjelovati oba osma razreda. Tijekom projekta pripremat ćemo podcast o kršenju ljudskih prava, a istraživanja o njihovom kršenju započet ćemo nakon online susreta s pučkom pravobraniteljicom. Dogovaraju se i susreti s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom.

U sklopu projekta očekuju nas i mobilnosti u partnerske škole iz Grčke i Italije. U Grčku će četiri učenice putovati krajem listopada, a 6 učenika putovat će u Italiju početkom ožujka iduće godine. /Lea Hrandek, 8.b; foto: S.L./