Na Valentinovo smo za djecu Madagaskara prikupili  više od 5.200 kuna

0
768
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Madagaskaru osnovnu školu pohađa svega 69 posto djece

Da su naši učenici, zaposlenici i roditelji solidarni i spremni pomoći  drugima pokazalo se i jučer na humanitarnoj prodaji kolača i nakita u povodu Valenetinova. Za lijepe i ukusne kolače u matičnoj školi prikupljeno je 4.320 kuna, a akcija je organizirana i u PŠ Fodrovec gdje je prikupljeno 900 kuna.

Učenici PŠ Fodrovec prikupili su na Valentinovo 900 kuna za djecu Madagaskara

Cjelokupni iznos od 5.220,00 kuna bit će poslan UNICEF-u za za školovanje djece u Madagaskaru. Naime, ove školske godine naša škola sudjeluje u programu Škole za Afriku, koji od 2020. prikuplja sredstva za školovanje djece Madagaskara. Koordinatorica projekta u našoj školi je učiteljica Blaženka Svoboda. Ona nas je izvijestila da je u prosincu  na račun UNICEF-a već uplaćeno 5.669,50 kn. S ovom valentinovskom akcijom premašili smo iznos od 10.000 kuna.

Humanitarna akcija za djecu Madagaskara na Valentinovo u OŠ Sveti Petar Orehovec

Prema podacima UNICEF-a u 2020. na Madagaskaru se nije školovalo 905.000 djece. Svega 69 posto djece upisuje se u osnovne škole. Srednju školu upisuje tek svako 4 dijete,  ali samo 7 posto njih upiše više razrede.

Sudjelovanjem u programu Škole za Afriku dokazujemo svoju humanost, ali ujedno i omogućavamo  društveni razvoj. Obrazovanje koje će djeci Madagaskara omogućiti naš i novac svih drugih koji su se uključili u ovaj program, temelj je za napredak Madagaskara.

Program Škole za Afriku UNICEF je pokrenuo  2004., a 27 zemalja sudionica do 2020. prikupilo je više od 300 milijuna američkih dolara. Hrvatska se Programu Škole za Afriku priključila 2008., a do kraja 2020. prikupila je više od 6.6 milijuna kuna. Naša škola u ovom Programu sudjeluje treći puta. /Karla Kos, 7.a; foto: S.L./

Ove školske godine provodimo Erasmus+ projekt “Misli održivo” pa smo i našu glavnu temu posvetili održivosti. Naši novinari istraživali su održive i neodržive ljudske djelatnosti i ponašanja. Pišemo i o održivim aktivnostima koje provodimo u školi, a najviše smo se fokusirali na problem bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji.

UNICEF-ov video Škole za Afriku o djeci Madagaskara