Naše debatantice okušale se u ad hoc debati

0
735
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Članice našeg debatnog kluba u (subotu 29. 1.) okušale su se po prvi puta u ad hoc debati. To je debata bez pripreme, što znači da prije natjecanja debatanti nisu dobili teze već su teze predstavljene  tek na početku natjecanja. Ova vrsta debatnog natjecanja sudionicima omogućava pripremu samo sat vremena prije debate. Od uobičajenog debatnog formata, ovaj format se razlikuje i po tome što  u tih sat vremena rezerviranih za  pripremu debatanti ne mogu koristiti internet na računalu ili mobitelu.

Našu školu na subotnjoj online ad hoc debati predstavljala su dva tima. U timu Klinčekice 1 bile su Tea Hendelja, Josipa Jelak i Lorena Poljak, a u timu Klinčekice 2 bile su Elizabeta Truščec, Sonja Plavec i Antonela Koretić. Mi ostali pratili smo naše kolegice i čini nam se da su se one solidno snašle u ovom zahtjevnom debatnom formatu.  Zahtjevno je bilo i jer je natjecanje trajalo gotovo cijeli dan.  Započelo je u 9 ujutro, a završilo je objavom rezultata u 18.30.

Tim Klinčekice 2 natjecao se samo u dva debatna kola, a tim Klinčekice 1 natjecao se u tri debatna kola na slijedeće teze:

1. Učenici bi sami trebali birati predmete koje uče u školi

2. Romantične serije i filmovi donose više štete nego koristi

3. Trebali bi brinuti o roditeljima kad ostare 

Nama pratiteljima turnira činilo se da su naše debatantice najbolje snašle u debati na temu o romantičnim serijama. Glavni argument bio im je da su te serije zabavne i da ljudi u njima uživaju.

Naredno natjecanje članove našeg debatnog kluba čeka u ožujku. To će biti županijsko natjecanje, a teza za koju se pripremamo je Turizam državi donosi više štete nego koristi. /Karla Kos, 7.a/