Osvrt/preporuka za knjigu Ksenije Grozdanić, “Nova sam u školi”

0
529

Polaznici čitalačkog kluba (Saša Biljan, Magdalena Ivšak i Julija Ban) zadnjih su tjedana čitali roman Nova sam u školi u sklopu teme Kvalitetno obrazovanje. Pročitajte njihove dojmove te preporuku za istoimenu knjigu.

Saša – Čitajući ovu knjigu naučio sam ne trebamo osuđivati druge ako ih ne poznajemo. Prvi put kada nekoga vidimo najčešće ih prosuđujemo po izgledu. To se dogodilo i našoj junakinji u romanu, djevojčici Pameli. Kada je došla u park, jedino je Martina htjela razgovarati s njom, a drugi su ju osudili prema njenom izgledu. Preporučio bih ovu knjigu svoj djeci moje dobi, ali i mlađima i starijima koji se ponekad ne znaju snaći u novim situacijama.

Julija – Kad sam tek počela čitati knjigu, razmišljala sam kako Pamela neće naći prave prijatelje te sam bila tužna zbog nje, ali kasnije sam ipak osjetila da će se uklopiti u društvo i postajala sam sretnija kako je knjiga odmicala. Najviše me se dojmio dio u knjizi koji govori o Pameli i dječaku Andreju zato što sam imala dojam da imaju isti izazov u smislu da se nisu mogli uklopiti u razred. Sviđalo mi se što su zajedno odlučili upoznavati novo društvo i na taj način naučiti kako postati samouvjeren i sretan.

Ovu knjigu bih preporučila svoj djeci koja se loše ponašaju prema drugima iz razreda da vide kakav je to osjećaj.

Magdalena – Kada sam tek počela čitati knjigu, mislila sam da će glavna junakinja Pamela lakše naći prijatelje jer sam i ja se našla u istoj situaciji. Naime, na kraju 3. razreda osnovne škole, moja obitelj se preselila te sam morala krenuti s novim učenicima u 4. razred.  Osjećala sam se tužno jer mi je nedostajala najbolja prijateljica. U novoj školi odlično sam se uklopila i novi razred mi je postao čak i draži od onog starog. Prvi dan sam se odmah sa svima sprijateljila, pomagali su mi i lijepo su se ponašali prema meni.

Smatram da nije u redu nekoga osuđivati prema izgledu i o tome nam i govori ova knjiga. U svim novim situacijama moramo vjerovati u sebe i biti ono tko jesmo te ćemo na taj način upoznati točno one prijatelje koji su slični nama.

Preporučila bih ovu knjigu svim učenicima i djeci koji se osjećaju odbačeno ili neprihvaćeno od druge djece. Knjiga nam može pomoći razumjeti sebe i dati nam hrabrost u novim i nepoznatim situacijama. /Saša Biljan, Magdalena Ivšak, Julija Ban, foto: Brankica Bukal/