HomePredstavljamoKako EU naš život čini boljim

Kako EU naš život čini boljim

Osmaši uče o EU kako bi se pripremili za posjet EU parlamentu u Bruxellesu

Najmanje četiri tjedna godišnjeg odmora sve članice EU moraju osigurati zaposlenima unutar svojih država. Sve zemlje EU moraju se pridržavati jedinstvenih propisa koji obuhvaćaju sve faze proizvodnje i distribucije hrane. Isto tako sve zemlje EU moraju se pridržavati EU Zelenog plana te npr. zato više niti u jednoj EU zemlji nema prodaje i proizvodnje čaša, tanjura i ostalog plastičnog pribora za jednokratnu upotrebu.

Učenici 8. b uče o EU

O tim i drugim promjenama u svakodnevnom životu građana nakon priključenja EU učili smo na satu razredne zajednice 29. 11.  Prije nego što nam je knjižničarka Stojanka Lesički iznijela podatke o promjenama, morali smo sami pogoditi na kojoj se razni donosi neka odluka. Ukoliko je naše mišljenje bilo da se neka odluka donosi na razini EU morali smo otići u jedan ugao učionice, a ukoliko smo mislili da se neka odluka donosi na razini država u drugi dio učionice. Bio je to dinamičan i zanimljiv način učenja.

O povijesti i funkcioniranju EU učimo kako bismo se pripremili za posjet Europskom parlamentu u Bruxellesu. U posjet EU parlamentu  ići će 5 učenika iz naše škole zajedno s učenicima iz partnerske škole iz grada Sachsenheim iz Njemačke. Oni su ove školske godine naši partneri u Erasmus+ projektu “Let’s Think Sustainably”. Prema utvrđenom planu kod naših partnera trebali bismo boraviti tri dana krajem ožujka. Tamo će nam se pridružiti i naši eTwinning partneri iz iz Grčke, Italije i Španjolske i zatim ćemo svi zajedno na dvodnevni put u Belgiju gdje ćemo posjetiti EU parlament.

Do našeg puta još trebamo naučiti dosta toga o EU, ali i pripremiti radijske priloge o održivim aktivnostima koje smo već počeli provoditi u školi.  Jedan od priloga bit će i o akciji prikupljanja čepova i papira koje provodimo ovaj tjedan. /Anastazija Blagaj, 8.b; foto: S. L./

Must Read