HomeRiječiPodcast - slušaj što želiš i kad želiš

Podcast – slušaj što želiš i kad želiš

Slušati što želiš i kad želiš, tako bi se najjednostavnije moglo definirati što je to podcast. Sve popularniji format koji je nekim ljudima postao zamjena za radio, počeo se razvijati početkom ovog stoljeća. Popularnost mu raste pojavom pametnih telefona i neograničenog interneta.

Riječ podcast nastala kombinacijom naziva za Appleov iPod i engleskog pojma broadcast (emitirati), a podrazumijeva digitalnu audio datoteku, na koju se može pretplatiti putem digitalnih servisa.

Neki od popularnih podcast platformi su POCKETCASTS, STITCHER, APPLE PODCAST, PODBEAN, SOUNDCLOUD,  i u posljednje vrijeme SPOTIFY. Na portalu NETOKRACIJA  pročitali smo da je Spotify navodno u svibnju za čak 100 milijuna dolara zakupio ekskluzivna prava na popularni podcast  JOEA ROGANA.

Podcast aplikacije omogućuju svakom tko nešto želi putem zvučne datoteke priopćiti javnosti, da to i učini. Više nije neophodno raditi na radiju da bi se uređivalo svoju emisiju. Danas to može svatko tko ima mikrofon, snimač i ponešto znanja o montiranju u nekom od programa za uređivanje zvuka.  Podcastovi se najviše slušaju prilikom putovanja na posao, kuhanja, čekanja u redovima i sličnim situacija.

Posljednjih godina počeo se razvijati i podcast i u video formatu na Youtubu, a njihovi ih autori kreiraju uglavnom u formi talk showa. Paul Logan ima takav tip podcasta, a primjer hrvatskog video potcasta je NEMOJ ME, influencerice Maše Ziber. Međutim, podcast u audio formatu podrazumijeva ne samo razgovor, već i intervjue, različite edukativne sadržaje, audio-drame, turističke vodiče, istraživačko novinarstvo….

U Hrvatskoj  podcast još nije toliko popularan kao u svijetu i počeo znatnije razvijati tek posljednje 3-4 godine. Neki od popularnijih hrvatskih podcasta koji imaju sve karakteristike podcasta su: SUPERMAME podcast i NETOKRACIJA (ima video i audio verziju, a teme su im novosti iz digitalne industrije).

Podcaste se može pretraživati i preko Googlove tražilice na PODCASTS.GOOGLE gdje su odmah vidljivi i najpopularniji podcastovi po kategorijama. /Ivona Siladi, 7.b; foto: preslika ekrana/

Must Read