HomePredstavljamoSpotify – najpopularnija aplikacija za streaming glazbe štiti autorska prava

Spotify – najpopularnija aplikacija za streaming glazbe štiti autorska prava

Plaćanjem autorima po broju slušanja pjesama bori se protiv ilegalnog skidanja glazbe  

Spotify, aplikaciju za slušanje glazbe koja trenutno ima oko 320  milijuna aktivnih korisnika mjesečno, koristim i ja. Za Spotify sam doznala kad je došao kod nas u Hrvatsku, a kako funkcionira pokazala mi je starija sestrična.

U Hrvatsku je Spotify stigao sredinom srpnja ove godine i kako piše HRVATSKA DISKOGRAFSKA UDRUGA raduju mu se i hrvatski autori jer svoju glazbu mogu predstaviti publici širom svijeta. Dolazak Spotifya hrvatskim glazbenicima važan je  i zato  što Spotify plaća slušanje njihove glazbe. Plaća se po broju slušanja neke pjesme.  Ne radi se o velikom iznosima, ali se tako staje na put ilegalnom skidanju glazbe i autorima omogućuje da žive od glazbe.

Foto: Statista.com

Spotify je Švedska tvrtka i osnovana je 2006. godine. U proteklih 14 godina imali su puno uspona i padova. Danas je to najpopularnija streaming apliakacija za slušanje glazbe u svijetu. Prisutni su u 92 zemlje u svijetu, a nude preko  50 milijuna pjesama.  

Spotify imam instaliran na mobitelu. Sve što sam trebala jest napraviti korisnički račun i odmah sam mogla početi koristiti aplikaciju. Osobno koristim besplatnu opciju,  ali postoji i premium opcija koja se plaća 6 eura mjesečno. Glavna razlika između te dvije opcije jest to što se u besplatnoj opciji glazba ne može slušati ako niste spojeni na internet i između pjesama ima reklama.

Foto: Muzika.hr

Aplikacija funkcionira na način da na početku trebate odabrati nekoliko glazbenika koje volite slušati, a onda će vam aplikacija sama predlagati novu glazbu prema onome što ste odabrali. Ono što mi se jako sviđa kod ove aplikacije je njena ponuda novih albuma s pjesmama različitih izvođača prilikom ulaska u aplikaciju. Osim pjesama moguće je i slušati razne podcaste.

Ovo je jedna od boljih aplikacija koje koristim i jako sam zadovoljna njome. Preporučujem je svima onima  koji vole slušati glazbu i otkrivati nove izvođače. /Petra Kušec, 7.b; fotografije preuzete s internet/

Must Read