Home Riječi Ukidanje školske godine, tjelesnog i sata razrednika - lažne su vijesti

Ukidanje školske godine, tjelesnog i sata razrednika – lažne su vijesti

Fake news – kako ih razotkriti doznali smo iz publikacije Fake ≠ Fact

Sutra ćemo napokon u školu, pa ćemo točno doznati kako i kada ćemo nadoknaditi propuštene sate, ali ono što već sad znamo da su se o štrajku širile i različite lažne vijesti ili kako se to sve češće kaže fake news.  Neke od njih širile su se na društvenim mrežama koje i mi čitamo. Te su lažne vijesti govorile kako u drugom polugodištu radi nadoknada neće biti nastave tjelesnog i sata razredne zajednice. Pojavljivale su se i lažne vijesti da će nastavna godina biti poništena.

Valja znati da je najvažniji cilj takvih lažnih vijesti zarada. Naime, mediji na internetu zarađuju od klikova, a lažne vijesti i napuhani naslovi primamljiva su “roba”.

Zato ovom prilikom preporučamo kako prepoznati lažne vijesti. Preporuke smo pronašli u publikacije Fake ≠ Fact. Tu su publikaciju pripremili u Švedskoj, a prevedena je ove godine u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti. Oni su preporuke detaljnije  razradili, no mi donosimo najvažnije.

Uvijek treba provjeriti iz kojeg izvora dolaze informacije.  To se može učiniti tako da se kopira naslov ili cijelu rečenicu iz izvornika na određenoj internetskoj stranici i zalijepi ih u tražilicu uz navodnike na početku i kraju rečenice.  Tako je moguće doći do izvora informacije i provjeriti što drugi izvori kažu o toj temi. Važno je i provjeriti  i kad je informacija nastala. Jeli aktualna ili postoje i novija saznanja o toj temi i nakon koliko je vremena poslije određene pojave ili događaja sadržaj nastao.

Što se tiče fotografija njih se može provjeriti tako da se desnom tipkom miša klikne na sliku i odabere opciju “Traži sliku uz Google”. Pomoću web alata TinEye https://tineye.com/ može se unijeti URL slike i provjeriti gdje je sve ta slika  korištena.

Za video materijale autori publikacija Fake ≠ Fact preporučaju obratiti pažnju na kvalitetu video isječka i osobu odgovornu za njegovo učitavanje. Dodatni tragovi mogu biti i komentari vezani uz dotični video.

Za zvučne zapise kažu da je teško odrediti je li zapis autentičan, ali prema nazivu datoteke možda se može doći na pravi trag. /Lea Harča, 7.b; foto: preuzete s interenta/

Must Read

Optički kabel zaslužan za promjene u učionicama i hodnicima

Na hodnicima veselije od kad ne znamo šifru za internet Otkako smo se nakon štrajka vratili u školu...

Večer zabavne matematike

Žablji skok naziv je  jednog od matematičkih zadataka  koje smo jučer rješavali  na Večeri matematike.  Na Večeri matematike...

Skupljamo namirnice za korisnike Socijalne samoposlugu “Sveti Marko Križevčanin”

Od 4. prosinca u hodniku u prizemlju škole nalazi se velika kutija. Namijenjena je za prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za ljude u potrebi....

Na svijetu ima oko 300 tisuća djece vojnika

Uz dan ljudskih prava Neki vojnici imaju samo 8 godina, a prodali su ih njihovi roditelji

Milku pronašli ispod haube automobila i posvojili

I oni trebaju obitelj Uglavnom mi biramo naše kućne ljubimce, no ponekad oni izaberu nas. Jedan takav slučaj desio...