Home Riječi Ukidanje školske godine, tjelesnog i sata razrednika - lažne su vijesti

Ukidanje školske godine, tjelesnog i sata razrednika – lažne su vijesti

Fake news – kako ih razotkriti doznali smo iz publikacije Fake ≠ Fact

Sutra ćemo napokon u školu, pa ćemo točno doznati kako i kada ćemo nadoknaditi propuštene sate, ali ono što već sad znamo da su se o štrajku širile i različite lažne vijesti ili kako se to sve češće kaže fake news.  Neke od njih širile su se na društvenim mrežama koje i mi čitamo. Te su lažne vijesti govorile kako u drugom polugodištu radi nadoknada neće biti nastave tjelesnog i sata razredne zajednice. Pojavljivale su se i lažne vijesti da će nastavna godina biti poništena.

Valja znati da je najvažniji cilj takvih lažnih vijesti zarada. Naime, mediji na internetu zarađuju od klikova, a lažne vijesti i napuhani naslovi primamljiva su “roba”.

Zato ovom prilikom preporučamo kako prepoznati lažne vijesti. Preporuke smo pronašli u publikacije Fake ≠ Fact. Tu su publikaciju pripremili u Švedskoj, a prevedena je ove godine u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti. Oni su preporuke detaljnije  razradili, no mi donosimo najvažnije.

Uvijek treba provjeriti iz kojeg izvora dolaze informacije.  To se može učiniti tako da se kopira naslov ili cijelu rečenicu iz izvornika na određenoj internetskoj stranici i zalijepi ih u tražilicu uz navodnike na početku i kraju rečenice.  Tako je moguće doći do izvora informacije i provjeriti što drugi izvori kažu o toj temi. Važno je i provjeriti  i kad je informacija nastala. Jeli aktualna ili postoje i novija saznanja o toj temi i nakon koliko je vremena poslije određene pojave ili događaja sadržaj nastao.

Što se tiče fotografija njih se može provjeriti tako da se desnom tipkom miša klikne na sliku i odabere opciju “Traži sliku uz Google”. Pomoću web alata TinEye https://tineye.com/ može se unijeti URL slike i provjeriti gdje je sve ta slika  korištena.

Za video materijale autori publikacija Fake ≠ Fact preporučaju obratiti pažnju na kvalitetu video isječka i osobu odgovornu za njegovo učitavanje. Dodatni tragovi mogu biti i komentari vezani uz dotični video.

Za zvučne zapise kažu da je teško odrediti je li zapis autentičan, ali prema nazivu datoteke možda se može doći na pravi trag. /Lea Harča, 7.b; foto: preuzete s interenta/

Must Read

Nema škole za vlogere, ali za uspješano vloganje potrebno je puno različitih znanja

Da bi se živjelo od vloganja treba imati minimalno 100.000 pretplatnika Prije nekoliko dana pisali smo...

Dva medvjeda oslobođena iz privatnog zatočeništva, a za još 3 Prijatelji životinja “vode bitku”

Bruno, Mrki i Ben zatočeni su u Korenici Prošli petak radi snimanja našeg novog filma posjetili smo...

O probemu krivotvorenih proizvoda učili u kazalištu

Još jedan zanimljiv tekst poslali su nam naši eTwinning partneri iz talijanske škole ICS “G. Bertolotti” iz grada Gavardo u...

Osmogodišnji YouTuber Rayan Kaji lani zaradio 26 milijuna dolara

Treća na listi najplaćenijih Youtubera je Ruskinja Anastasia Radzinskaya Biti YouTuber  odnosno vloger više nije samo hobi, nekima...

Dvorac Hohensalzburg zaštitni je znak Salzburga – grada čuvenog skladatelja Mozarta

Amadea Bošnjak prisjeća se svog boravka u gradu u kojem radi njen tata Moj tata radi u Slazburgu...