Home Predstavljamo Članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu - dječji glas bi...

Članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu – dječji glas bi se trebao više čuti

Putem Skype-a razgovarali smo s troje  zagrebačkih gimnazijalaca koji su nedavno svoje mišljenje o dječjim pravima  imali priliku iznijeti u Hrvatskom saboru 

Stela Tonner (16), Patricia Čretni (16)  i Niko Radujković (15), zagrebački su gimnazijalci koje smo u petak 13. veljače upoznale putem Skypea. Djevojke pohađaju drugi razred  II. gimnazije, a Niko, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost , učenik je prvog razreda Prirodoslovne gimnazije.  Povod našeg online susreta bilo je njihovo članstvu u  MMS-u (Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu). Oni su nam ispričali na koji način rade i zašto bi preporučili i drugima da postanu članovi MMS-a. 

Od Stele, Patricie i Nike doznali smo i kad će  biti prilika da se MMS-u pridruže novi članovi. Naši sugovornici javili su nam se iz Ureda pravobraniteljice za djecu, koji se nalazi u Zagrebu u Teslinoj ulici br. 10.

Razgovor s članovima MMS-a organizirali smo uz posredovanje savjetnice Maje Flego, koja je ovom  našem Skype intervju i prisustvovala zajedno s Ivonom Salaj, također savjetnicom pravobraniteljice. Obje aktivno rade s mladim savjetnicima i pomažu im u njihovom radu.

Izvor: Dijete.hr

Otkad ste članovi MMS-a i otkud ideja da se uključite u rad MMS-A?

Patricia:  Svi smo članovi  od studenog 2017. godine. Za natječaj sam čula putem medija.

Stela: Meni je pedagoginja u mojoj osnovnoj školi  predložila da se prijavim.

Niko: Sa mnom je bilo slično, ali meni je razrednica proslijedila e-mail i predložila mi da se javim, napomenuvši da bi to bilo nešto što bi me moglo interesirati.

Što se sve treba napraviti da bi se postalo članom MMS-a? 

Niko:  Uz prijavnicu trebalo je poslati i motivacijsko pismo.  U motivacijskom pismu potrebno je navesti čime se bavimo i zašto mislimo da bi baš mi trebali postati članovi MMS-a. Za članstvo  u MMS-u se mogu prijaviti djeca od 12 do 16 godina, a mandat MMS-a traje 3 godine pa opet slijedi novi natječaj. Dakle, ove godine u svibnju svi koje to žele imat će priliku prijaviti se za članove MMS-a.

Na koji način radite u MMS-u?

Patricia:  Najčešće radimo putem  e-foruma za kojeg svaki član ima svoju šifru. Na forumu predlažemo različite teme koje se odnose na dječja prava ili nešto drugo što nas zanima i raspravljamo o njima. Uživo se  sastajemo, dva puta godišnje .

Tko predlaže vaše aktivnosti?

Stela: Neke od aktivnosti rezultat su naših rasprava na forumu, a nekad nam i savjetnice zadužene za rad s MMS-om predlože neke aktivnosti.

Jesi li netko od vas osobno predložio neke aktivnosti?

Niko:  Predložio sam da se članovi MMS-a i učenici u mojoj tadašnjoj osnovnoj školi pridruže Nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanje i disleksijom “I ja želim čitati”.

Patricia: Ja sam na forumu pokrenula teme o posvajanju djece i nezbrinutoj djeci, ali kako svi sudjelujemo u raspravama, nije nam najbitnije tko je pokrenuo neku raspravu.

O kojim ste sve temama savjetovali pravobraniteljicu otkad ste članovi MMS?

Stela: Na našem forumu imamo i Brbljaonicu u kojoj doista možemo raspravljati o svemu. No, rekla bih da smo se najčešće bavili vršnjačkim nasiljem i nasiljem na internetu te da smo pravobraniteljicu najviše savjetovali o tim temama i  dječjoj participaciji.

Izvor: Dijete.hr – Sjednica u Saboru u povodu 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta

Na koju ste aktivnost, provedenu za vašeg mandata, posebno ponosni?

Niko: Možda na predstavljanje naših mišljenja o potrebi dječje participacije lani u studenom, u Hrvatskom saboru. Bilo je to u povodu obilježavanja 30. godišnjice donošenja Konvencije o pravima djeteta.

Stela:  Sjedili smo u foteljama saborskih zastupnika i baš smo se osjećali dobro. Imali smo i prilike postavljati pitanja. Sjećam se da je bilo pitanja o štrajku učitelja, koji se tad bio aktualan te o promjenama u maturi za našu generaciju. Također se sjećam i da odgovorima nismo bili baš previše zadovoljni jer odgovori nisu bili  dovoljno konkretni.

Izvor: Dijete.hr – članice MMS-a u Saboru

Odrasli nam ne bi trebali samo nametati svoje mišljenje

Znaju li učenici u vašim školama da ste članovi MMS-a?  

Niko: U srednjoj školi to zna više učenika nego kad sam pohađao osnovnu školu. To je zato što ravnatelj naše Prirodoslovne gimnazije inzistira na što više aktivnosti u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Patricia: U školi u kojoj smo Stela i ja znaju da smo članice MMS-a, ali ne i previše detalja kako sam MMS funkcionira.

Novinarke Lorena Benčak i Lea Harča

Kakvo je vaše mišljenje o stanju dječjih prava u Hrvatskoj? Koja dječja prava se najmanje poštuju?

Stela: Čini mi se da je ustvari najveći problem dječja participacija u društvu. Dječji glas bi se trebao više čuti, posebno u pitanjima koja se tiču nas samih. Odrasli nam ne bi trebali samo nametati svoje mišljenje već nam pomoći da otkrijemo svoje mogućnosti, što želimo biti i na koji se način želimo nečim baviti.

Imaju li učenici u vašim školama priliku participirati u donošenju nekih odluka koje se tiču života i rada u školi?

Patricia: U osnovnoj školi imali smo Učeničko vijeće, ali je ustvari samo formalno djelovalo. Mi  baš nismo imali neki utjecaj kroz to vijeće.  U srednjoj školi situacija ja bolja i imamo mogućnost predlagati neke stari koje su nam važne. Npr. imamo mogućnost predlagati projekte koje želimo raditi i gdje želimo ići na izlete. U našoj školi učeničko mišljenje doprinijelo je otvaranju kantine u školi.

Niko: I u mojoj osnovnoj školi Učeničko vijeće bilo je tek forma. U srednjoj školi mišljenje učenika ima veću snagu. Naše Učeničko vijeće vrlo aktivno se zalagalo za nastavu u jednoj smjeni. Sretni smo što je ove godine napokon dograđena školska zgrada i što sad imamo nastavu u jednoj smjeni.

Zašto biste preporučili mladima da se u narednom javnom pozivu prijave za članstvo u MMS-a?

Patricia: Meni je sudjelovanje u MMS-u lijepo iskustvo. Upoznala sam mlade iz različitih dijelova Hrvatske. Imala sam prilike razmjenjivati mišljenja i iskustva i na taj način se i osobno izgrađivati.

Stela: U MMS-u imamo i podršku odraslih savjetnika i oni nam pomažu oblikovati naše ideje. Meni je to također važno i lijepo iskustvo. Prije  svega zato što imam priliku biti aktivna, nešto poduzeti  i vidjeti da su političari dobili moju jasnu poruku. /Lorena Benčak i Lea Harča, 7.b: foto: S. L. i preuzeto s interneta/

Must Read

Zanimljive činjenice o prijestupnoj godini

Jedna godina traje 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi. Tih dodatnih 5 sati, o kojima ljudi često ne razgovaraju, zapravo...

Programiranje za djecu – nova vrsta pismenosti u 21. stoljeću

Termin računalno programiranje  često se koristi kada govorimo o programiranju, skriptiranju i kodiranju. To je proces dizajniranja, pisanja i testiranja različitih izvornih kodova. Izvorni kod...

Proizvođačima lažnih vijesti o Corona virusu najvažniji cilj je zarada

Postoje specijalizirane web stranice s lažnim vijestima - neke mjesečno zarade 10.000 - 40.000 € preko reklama

Lara i Iva Trušček ipak uspjele napraviti snjegoviće

Jučer smo pisali da snijega nema dovoljno za napraviti snjegovića, ali demantirala nas je učenica Lara Trušček koja nam je...

Za snjegoviće ga nama dovoljno

Ne baš uobičajeno miješanje godišnjih doba jučer i danas zabijelilo je i naš kraj. Voćke, cvijeće i sve drugo prekrio je tanki...