Lara Trušček sudjelovala na godišnjem sastanku Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu

0
122

Najviše me oduševilo to što su svi pažljivo i s uvažavanjem slušali druge sugovornike

Godišnji sastanak Mreže mladih savjetnika (MMS) pravobraniteljice za djecu održan je 31. 3. i 1. 4. u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici.  Članica MMS-a sam od rujna 2021., ali dosad sam se u rad ovog savjetodavnog tijela pravobraniteljice za djecu uključivala samo putem našeg online foruma.

Moj prvi susret uživo s ostalim članovima MMS-a bio je izvrsno iskustvo, a ponajviše sam bila oduševljenja time što je svima sudionicima  bilo važno čuti mišljenja drugih. Na našem skupu svi su pažljivo i s uvažavanjem slušali govornike i nije bilo upadanja u riječ. Pažljivim slušanjem sugovornika i razmjenom mišljenja došli smo do dobrih prijedloga i ideja o tome kako proširiti svijest o pravu  djece na participaciju. Upravo pravo na na participaciju djece i njihovo uključivanje u odlučivanje o pitanjima koja ih se tiču bila je jedna od važnih tema našeg godišnjeg sastanka.

Meni se osobito svidio prijedlog da se putem popularnih platformi poput TikToka i Instagrama nastoji doprijeti do djece i upoznati ih s dječjim pravima i mogućnostima participacije.

Naša tema bile  su i institucije za zaštitu dječjih prava. U sklopu te teme razgovarali smo o ulozi  ureda pravobraniteljice te o ulogama  policije i centara za socijalnu u zaštiti dječjih prava.

Radeći u grupama osmišljavali smo ideje kako da mi članovi MMS-a efikasnije promoviramo dječja prava. Promocija dječjih prava bit će i tema  skupa koji će se ove godine u srpnju održati na Malti. Taj se skup održava u organizaciji ENYA-e – savjetodavnog tijela mladih Europske mreže pravobranitelja za djecu (ENOC). Za skup na Malti izabrali smo dvije naše predstavnice. Marijeta Škoro i Karla Lea Čerkuć  predstavljat će nas na Malti gdje će  iznijeti ideje MMS-a na promoviranju dječjih prava.  /Lara Trušček, 8. b; foto: MMS/

Još jedna godina u MMS-u

Lara Trušček bit će članica MMS-a još iduće godine jer mandat članova MMS-a traje 3 godine. U ovom savjetodavnom tijelu pravobraniteljice za djecu mogu sudjelovati djeca od 12 do 16 godina, a izbor se vrši putem natječaja. MMS-a ima 25 članova, a na prethodni natječaj 2021. stiglo je ukupno 105 prijedloga.