Home Povećalo Na Međunarodni dan prava djeteta učenici 7. b razgovarali s pravobraniteljicom...

Na Međunarodni dan prava djeteta učenici 7. b razgovarali s pravobraniteljicom za djecu

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević  napomenula je da se kroz učenička vijeća može utjecati na pitanja važna za učenike

Na Međunarodni dan prava djeteta  bili smo jedna od tri škole u Hrvatskoj čiji su učenici imali prilike razgovarati s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević. Uz našu školu u organiziranim razgovorima preko platforme Zoom sudjelovali su još učenici OŠ Nikole Tesle u Rijeci i OŠ Trilj. Osim nas osnovnoškolaca na taj za djecu važan dan,  s pravobraniteljicom su razgovarala još i djeca iz SOS dječjeg sela Ladimirevac. Našem druženju  prisustvovale su i savjetnice pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić i Maja Flego.

Ivona Siladi, Petra Kušec i Anastazija Blagaj

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević na početku nas je pitala kako nam se sviđa kalendar posvećen dječjem pravu participacije. Istaknula je da su kalendar posvetili upravo tom pravu jer je njihovo istraživanje pokazalo da baš to pravo treba više približiti djeci i odraslima. Istaknula je i da je učenici u školama  o pitanjima važnim za učenike imaju mogućnost  utjecati kroz učenička vijeća. Njena savjetnica Osmak Franjić napomenula je da je formiranje učeničkih vijeća obaveza propisana Zakonom o odgoju o obrazovanju. Pravobraniteljica nas je pitala i kako u našoj školi funkcionira učeničko vijeće. Na to joj  pitanje nismo mogli odgovoriti jer u našem razredu nismo informirani da  u školi djeluje učeničko vijeće. 

Razgovarali smo i o tome  kako provodimo slobodno vrijeme i kako smo se osjećali u vrijeme lockdowna. Pravobraniteljicu je zanimalo imamo li organiziranu prehranu u školi,  imamo li tablete i kad smo ih dobili te kako je organizirana nastava za učenike u izolaciji. Pitala nas je i za mišljenje na koje dječje pravo bi trebalo obratiti više pažnje. Napomenula nam je da je to zanima jer želi biti glasnogovornica djece i prenositi mišljenja i ideje mladih te rekla da joj se možemo obratiti putem e-maila info@dijete.hr .

Učenici 7.b

Savjetnica Osmak Franjić napomenula je da će u ožujku iduće godine biti raspisan novi natječaj za članove  Mreže mladih savjetnika za djecu.  Pozvala nas da se javimo ukoliko smo zainteresirani da se bavimo promocijom dječjih prava.

Na ovom susretu naučili smo puno o dječjim pravima i otvorili smo neke teme o kojima bi se trebalo više govoriti. Bili smo počašćeni  što je pravobraniteljica izabrala baš našu školu  i nadamo se da će biti još ovakvih suradnji. /Petra Kušec, 7.b; foto: S. L./Must Read