Vijeće roditelja organizirat će roditeljske sastanke o problemu bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji

0
717
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U cilju osvještavanja problema bacanja hrane i neodrživosti takve situacije najavljeno i vaganje bačene hrane

U narednih mjesec dana na roditeljskim sastancima u svim razredima trebalo bi se raspravljati o problemu bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji. To je na prijedlog predsjednice Vijeća roditelja Valentine Pasariček zaključeno na sastanku Vijeća roditelja. Sastanak je na inicijativu Vijeća učenika održan 17. siječnja putem platforme Google Meet.

Sudionici sastanka Vijeća roditelja na temu bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji OŠ Sveti Petar Orehovec

Predsjednica Vijeća učenika Petra Kušec, prisutnim roditeljima  prezentirala je  istraživanje VU o problemu bacanja hrane. Istaknula je da bacanje hrane dugogodišnji problem i da nije započeo s projektom zdrave prehrane uvedenim 2019. u svim školama na području Koprivničko-križevačke Županije. Posebno je naglasila da  je anketiranjem učenika utvrđeno  da većina korisnika školske kuhinje  još dobiva i novac za kupovinu hrane te da je to jedan od značajnijih razloga bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji.

Prezentacija o istraživanju o bacanju hrane dostupna je na slijedećoj POVEZNICI

Roditeljima su prezentirani i zaključci VU o ovoj neodrživoj situaciji s bacanjem hrane. Ti bi zaključci trebali biti  izloženi i na sastanku s predstavnicima Županije. Vijeće učenika smatra da bi se na količine bačene hrane možda moglo utjecati i smanjivanjem porcije za učenike razredne nastave. Njihov je prijedlog je i da se u sendviče stave samo osnovni sastojci, a da se dodatci serviraju posebno pa da ih uzmu oni koji ih žele. Naime, uočeno je da dosta djece baca cijele sendviče jer ne jedu ajvar ili neki drugi dodatak u sendviču. Prijedlog je da se i sendviči za učenike razredne nastave prerežu na pola.

Ravnatelj Lučki: Učenici koji često bacaju hranu neće ubuduće imati mogućnost prehrane putem projekta Europskog socijalnog fonda

Na sastanku s predstavnicima Županije predstavnici VU iznijet će i podatke o jelima koje djeca najčešće bacaju i pitati postoji li mogućnost da se zamijene nekim drugim jelima. Predstavnike Županije zamolit će se da se u školi pokuša organizirati i predavanje stručnjaka za pravilnu prehranu.

I sami članovi Vijeća učenika nastojat će s učenicima razgovarati o problemu bacanja hrane. Predloženo je da i učitelji povremeno razgovaraju s učenicima o zdravoj prehrani i namirnicama koje se u našem kraju ne koriste često u prehrani, a sastavni su dio jelovnika školske kuhinje. Roditelji su sugerirali da se s učenicima o tim temama počne razgovarati već u predškoli.  Očekuje se da nakon održanih roditeljskih sastanaka sa svojom djecom o problemu pravilne prehrane i bacanju hrane češće razgovaraju i roditelji svih naših učenika.  

Kako je uočeno da znatne količine hrane bacaju i učenici čija se prehrana financira zahvaljujući projektu iz Europskog socijalnog fonda, ravnatelj Stjepan Lučki rekao je da mogućnost ulaska u taj projekt ubuduće neće imati učenici koji često bacaju veće količine hrane.

Najavljeno je i da će Vijeće učenika u suradnji s kuharicom povremeno organizirati vaganje bačene hrane. U cilju osvještavanja problema bacanja hrane i neodrživosti takve situacije  VU će i objavljivati podatke količinama bačene hrane. /Petra Kušec; foto: S. L./

Petra Kušec, predsjenica Vijeća učenika OŠ Sveti Petar Orehovec

Ove školske godine provodimo Erasmus+ projekt “Misli održivo” pa smo i našu glavnu temu posvetili održivosti. Naši novinari istraživali su održive i neodržive ljudske djelatnosti i ponašanja. Pišemo i o održivim aktivnostima koje provodimo u školi, a najviše smo se fokusirali na problem bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji.