HomePredstavljamoPrvašica Tia Kušec u Zagrebu trenira ritmičku gimnastiku

Prvašica Tia Kušec u Zagrebu trenira ritmičku gimnastiku

Gimnastičarka

Tia i njena seka Lea u GK AURA treniraju već 2 godine

Napraviti špagu za prvašicu Tiu Kušec iz Pš Fodrovec nije nikakav problem. Spustiti se u špagu nije naučila sama ili u školi već u zagrebačkom Gimnastičkom klubu AURA, gdje ritmičku gimnastiku trenira još od veljače 2014.

seke Tia i Lea KušecMajka Josipa na treninge u Zagreb vozi je srijedom i petkom tijekom školske godine. – Tia je na televiziji vidjela balet i to ju je oduševilo. Nakon toga počeli smo tražiti sport koji u sebi ima elemente baleta i tako smo došli do kluba AURA gdje je ritmičku gimnastiku  mjesec dana kasnije počela trenirati i Tiina mlađa seka Lea – rekla nam je Tiina mama Josipa Kušec.

seke 2-izU klubu AURA trenira oko 130 djece, a Tiina i Leina trenerica je Lucija Juraković. – Trenerica Lucija je baš super, ona nas priprema i za natjecanja – rekla nam je Tia, koja je dosad nastupila na dva klupska natjecanja jer za druga natjecanja je još premalena. Na ovogodišnjem klupskom natjecanju održanom 4. lipnja bila je treća u svojoj kategoriji. Od Tie smo doznali i da je natjecanje vesele i zbog toga što se za natjecanje moraju lijepo urediti. Uz dres i suknjicu ide i zalizana uredna pundža kako kosa ne bi smetala prilikom izvođenja vježbi, a dopuštena je lagana šminka.

– Primijećujem da ti treninzi između ostalog povoljno utječu na držanje tijela i na  samodisciplinu mojih djevojčica – kazala nam je majka Josipa, dodavši kako uživa gledati treninge svojih kćerkica.

Naša Tia i njene klupske kolegice vježbe najčešće izvode uz istrumentalnu klasičnu glazbu. Uz puno baletnih i plesnih pokreta, ritmička gimnastika zahtjeva i veliku fleksibilnost tijela. Od Tie i njene majke doznali smo i da vježbe ritmičke gimnastike mogu uključivati i vježbe s loptom, vijačom, obručom, čunjevima i trakama.

Natjecanja se odvijaju u 5 kategorija, ovisno o dobi, a mogu biti pojedinačna i ekipna. Kako izgleda na natjecanjima pogledajte na dva videa dostupna na poveznici ispod teksta. Na prvom videu je nastup ekipe iz GK Aura na 10. Državnom prvenstvu u grupnim vježbama iz 2014., a na drugom vježba s loptom Nike Cervatini, glavne trenerice GK AURa. na Prvenstvu Hrvatske 2009.

Tija Kuces pizup

Must Read