HomeEkoLabudovi iz Kapele prvi put roditelji

Labudovi iz Kapele prvi put roditelji

Obitelj iz Kapele

LABUDOVI IZ KAPELE PRVI PUT RODITELJI

Čuvar jezera Širjna i novinari s labudovima na jezeru Ravenska Kapela
Čuvar jezera Širjan i novinari s labudovima na jezeru Ravenska Kapela

Ne ljutite ih jer mogu biti opasni poput guski

Dečki idemo, idemo dečki – tim je riječima Josip Širjan, čuvar jezera Ravenska Kapela prilikom našeg posjeta jezeru (12. rujna), pozivao tročlanu obitelj labudova da ga slijede kako bi isplivali na ledinu pokraj jezera. No, nisu samo Širjanove riječi bile dovoljne da labudove namamimo van, već im je Širjan, u vodu bacao zrnje kukuruza.

Mi smo pri tom bili tihi kao bubuice kako ih ne bi preplašili. To nam je savjetovao Širjan, koji ih vrlo dobro poznaje jer ih promatra gotovo svaki dan. Zato mu nije promaknuo ni dolazak na svijet mališana ovog para koji na jezero dolazi već tri godine. – Mladi labudić izlegao se točno na prvi maj. Ovom paru labudova to je prvi potomak. Pretprošle godine voda im je potopila gnijezdo s jajima, a prošle godine voda je bila preniska, pa nisu mogli napraviti gnijezdo- rekao nam je Širjan. Od njega smo doznali i da ribiči vole labudove i zato ih često hrane kukuruzom, a na njih se ljute samo kad im labudovi zapetljaju strunu. No, to se ne dešava često.

IMG_0200

Pri hranjenu labudova treba biti oprezan i nikako ne prilaziti i pokušavati dirati mladunče jer tad roditelji mogu biti opasni – preporuča Širjan. Mi smo jednom dok smo pecali, vidjeli kako su veliki labudovi napali dva ribiča koji su hranili malog labuda i slikali ga. Zato vam i mi savjetujemo ukoliko želite hraniti labudove budite oprezni da ih ne naljutite i uplašite jer kad se razljute napadaju žestoko kljunom i krilima poput guske. /Fabijan Lončar, 8. c ; Mihael Glasnović, Karlo Srbljinović,8.a/

Must Read