HomeNeobičnoVrag s otoka Tasmanije

Vrag s otoka Tasmanije

Tobolčar

Vragom nazvan zbog jezovitih krikova i crvenih ušiju

Tasmanijski vrag tobolčar je poput klokana, ali je mesožder. Neobičan je ne samo po imenu već i po tome što su mu, za razliku od ostalih tobolčara, prednji udovi duži nego zadnji. Ipak može brzo trčati, čak oko 13 kilometara na sat. Prvi dio imena dobio je po otoku koji nastanjuje, a drugi dio imena po stravičnim krikovima koje ispušta kad ga je strah, a i zbog ušiju koje pocrvene kad je uznemiren i napada. Kad ga je strah širi i karakteristični smrad, navodno sličan tvoru.

300px-Tasmanijski_djavoTasmanijski vrag je najveći živući tobolčar mesožder. Mužjaci su u prosjeku teški oko 8 kilograma, a ženke oko 6. Nisu izbirljivi što se tiče hrane i jedu razne male životinje i insekte, pa čak i leševe životinja. Mogu puno pojesti, ali zato malo piju i spadaju u životinje s najamnjom potrebom za vodom. Imaju vrlo oštre zube, a analiza jačine njihova ugriza pokazala je da u odnosu na veličinu tijela, imaju  najsnažniji ugriz od svih sisavaca na svijetu.

Vragovi imaju crno krzno i bijele pruge na prsima i repu. Zdepaste su građe s velikom glavom i repom dužine kao polovina tijela. Vragovima se u repu gomila masnoća, a kad je im je rep tanak to je pokazatelj da su bolesni.

Sve ih je manje jer masovno obolijevaju od tumora lica

Vragovi žive do 6 godina, a spolno su zreli kad navrše dvije godine. Svaka ženka nakon trudnoće, koja traje samo 21 dan,  na svijet donese čak 20-30 mladunaca teških svega 0.18- 0.24 grama. No, preživi ih svega četiri jer ženka u ima samo četiri bradavice. Neke navodno pojede i sama mama vražica. Mališani u majčinom tobolcu ostanu 105 dana, a kad izađu veliki su oko pola kilograma.2

Nekad ih je bilo i u Australiji, ali su izumrli i sad nastanjuju samo otok Tasmaniju, a i tamo ih je sve manje. Razlog je tumor lica od kojeg masnovno oboljevaju posljednjih godina. Prvi puta je taj tumor kod vragova uočen 1996., a procjenjuje se, kako piše dnevnik.hr, da se zbog tumora populacija tasmanijskih vragova smanjila i do 90 posto te da ih je preostalo još samo oko 100.000. Sada možda i manje jer ta je procjena iz 2007. godine.

U Australiji je izdana specijalna serija srebrenjaka s tasmanijskim vragom na naličju. Novcem od prodaje srebrenjaka financira se istraživanje tumora lica koji prijeti istrebljenju populacije tasmanjskog vraga. /Emanuela Koretić, 6.a; fotografije preuzete s interenta/

Must Read