Bulevar

Porijeklo francusko

BULEVAR

Bulevar Elizejske poljene (Champs-Élysées)
Bulevar Elizejske poljane (Champs-Élysées)

Pariz poznat po prekrasnim bulevarima zahvaljujući barunu Haussmannu

U kvizu „Koko u Parizu“ najviše nas nije znalo što znači riječ bulevar. Zato smo je istražili i doznali da je bulevar – riječ francuskog porijekla i označava široku gradsku ulicu s drvoredom, ulicu uređenu za velik promet.

Takvu široku gradsku ulicu u nas češće nazivamo avenijom, a ta je riječ engleskog porijekla. U Zagrebu dosta ulica u svom nazivu ima izraz avenija. Npr. Slavonska avenija, Avenija Gojka Šuška…..

Riječ bulevar češće se koristi u Srbiji, pa sastavni dio naziva nekih njihovih ulica čini riječ bulevar. Npr. poznati bulevari u Beogradu su: Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar kralja Aleksandra….

Po prekrasnim bulevarima osobito je poznat je grad Pariz, a za njihov izgled zaslužan je barun Georges-Eugen Haussmann. On je po nalogu Napolenona III, između 1852. i 1870. bio glavni u projektu renoviranja središta grada. Tada su, kako to prenosi http://magazin.net.hr/putovanja/biciklom-po-parizu, porušene uske uličice u starom dijelu grada i trasirani novi široki bulevari.

Bulevar Montaigne u Parizu
Bulevar Montaigne u Parizu

U svoje doba Haussman je bio kritiziran, no novom strukturom grada smanjio je “epidemije prouzročene nezdravim uvjetima života u uskim uličicama srednjeg vijeka bez kanalizacije i vode”.Široki bulevari u to revolucionarno doba bili su prednost i za vojsku, jer je vojsci tako omogućeno da može lako i brzo stići u sve dijelove grada prilikom eventualne pobune Ili demonstracija. / Klaudije Mažar, 5. b/

Must Read