Mališani više gledaju “Anđelku i Andriju” nego “Juhuhu”

0
1053

Birajmo što gledamo

Portal Juhuhu preporučamo djeci do 11 godina i roditeljima

Prije nekoliko dana pisali smo o tome kako je HRT ukinuo većinu emisija dječjeg obrazovnog programa i najavili kako ćemo razgledati portal Juhuhu, kojeg su na HRT-u najavili kao novost kojom se žele prilagoditi djeci sve više vezanoj uz internet.

Dali smo se na posao i pregledali  sadržaj portala koji se nalazi na adresi http://juhuhu.hrt.hr/ od 8. veljače. Dakle, ima tu svašta, video igara, crtića, radijskih emisija pa čak i sadržaja namijenjenog roditeljima. No, krenimo redom. Portal je podijeljen na rubrike gledaj, igraj, slušaj i odrasli. U rubrici igraj u ponudi je deset igara poput Pronađi par, Križić kružić, Bojanka….Juhuhu igra

U rubrici slušaj mogu se slušati 3 emisije: Punoglavci, E, baš me zanima i Bijele vrane. Rubrika gledaj ima širu ponudu.. Na prvom mjestu je Juhuhu, po kojoj je portal dobio ime. Tu su još i Lein kutak, Danica, Dječja usta, Oskaraove priče, Brlog, petominutna emisija o životinjama i da ne nabrajamo dalje ukupno 16 različitih emisija. U ponudi rubrike gledaj je i nekoliko kratkih filmova koje su snimila djeca, a prikazana su na Festivalu CIAK Junior u talijanskom gradu Trevisu.

Juhu 3Posebnost ovog portala, kao što smo već dali naslutiti na početku je i rubrika za roditelje. U toj rubrici pregled je svih sadržaja koje nudi portal. U jednom kutku su emisije namijenjene odraslima. To je nekoliko radijskih emisija Umijeće odrastanja s različitim temama (npr. mokrenje, darovita djeca…) koje mogu roditeljima pružiti savjete o odgoju djece. U roditeljskoj rubrici još je i kutak nazvan gledajmo zajedno. Tu se nalaze preporuke koje emisije gledati zajedno s djecom. Uz svaku od tih emisija je i preporuka psihologa s obrazloženjem  kakva je to emisija i zašto bi bilo dobro da je djeca i roditelji gledaju zajedno.

Poseban kutak rubrike za odrasle je i Unicef pomaže. Tu su savjeti za roditelje na temu djeca i televizija. Zatim Unicefovi projekti Prve tri su najvažnije i Telefončić u kojima roditelji također mogu pronaći brojne savjete o odgoju djece, a tu mogu i preuzeti publikaciju o komunikaciji s djecom.

Juhu 2Portal je pregledan i lako se snaći i izabrati ono što se želi pogledati, no zasad nema nikakvih napomena koliko često će se dopunjavati novim sadržajima. Zaboravili smo reći da uz svaki sadržaj stoji i napomena kojem je uzrastu namijenjen. E, to je sad jedno razočaranje za djecu moje dobi. Dakle, svi sadržaji na portalu namijenjeni su djeci od 3-6 godina i onima od 7-11. Za nas djecu starije dobi na tom portalu nema ništa, pa se pitamo planira li HRT možda napraviti neki portal i za nas ili će njihova namjera da se prilagode djeci završiti samo s ovim portalom koji nudi sadržaje isključivo za mališane.

U iščekivanju da HRT ponudi i portal s primjerenim sadržajima za djecu naše dobi, mališanima u nižim razredima i svakako roditeljima, toplo preporučamo da gledaju sadržaje koje im nudi Juhuhu jer su zanimljivi i poučni. /Mihaela Miklečić,7.b; foto: Ana-Marija Nemčić, 7b./

Gotovo polovica mališana ima TV u svojoj sobi
Prvasici-anketiranje la-180216
Prvašići

Pripremajući ovaj tekst raspitali smo se i što trenutno gledaju učenici od prvog do četvrtog razreda. Usput smo doznali da od 69 učenika (kad smo ih anketirali u četvrtom razredu bili su i učenici Miholca na satu engleskog jezika), njih čak 31 ima televizor u svojoj sobi. Saznali smo i da većina mališana gleda televiziju ujutro kad im je škola popodne, a najviše gledaju sadržaje iz ponude RTL Kockice, zatim slijedi HRT s mozačinom emisijom Juhuhu. Na trećem mjestu je ponuda crtića na programu Nicklodeona.

Učenike smo pitali i jesu li čuli za portal Juhuhu i doznali da je za portal čulo njih 29 i to gledajući istoimenu emisiju, no zasad je samo 3 učenika posjetilo portal. Doznali smo i da većina učenika u popodnevnim i večernjim satima televiziju ipak gleda s nekim od odraslih. Samo 17 učenika izjavilo je da televiziju i uvečer uglavnom gledaju sami, a među njima je najveći broj prvašića, njih čak 8.

Cetvrtasi anketiranje 2la-180216
Četvrtaši

Pitali smo ih i što uglavnom gledaju popodne i uvečer i doznali da se trenutno najviše gledaju serije Andrija i Anđelka, Tuđi život i 321 kuhaj. Među četvrtašima popularne su i serije Zauvijek susjedi i Najbolje godine i Krim tim 2. Četvrtaše smo pitali i koliko vremena dnevno provode gledajući televiziju. Njih 8 reklo je da televiziju gleda manje od 3 sata, a 11 učenika gleda više od 3 sata dnevno.