HomeRiVHrvatska prva u svijetu po doniranju organa

Hrvatska prva u svijetu po doniranju organa

Humanost

HRVATSKA PRVA U SVIJETU PO DONIRANJU ORGANA

Doktorica Brigita Salajpal-Dominković u OŠ Sveti Petar Orehovec
Doktorica Brigita Salajpal-Dominković u OŠ Sveti Petar Orehovec

Svjetski dan darivanja organa i transplantacije – klikni na poveznicu i poslušaj

Uz sutrašnji (14. 10.) Svjetski dan darivanja organa i transplantacije poslušajte zvučni prilog o gostovanju u našoj školi Dražena Zemuna, kojem je transplatirano srce i doktorice Brigite Salajpal – Dominković.
Njih su lani ugostili učenici 8. a, a učenik Luka Kemenović pripremio je kratko uvodno predavanje, a potom i zvučni prilog. /Uredništvo/

Preuzeto s indexa.hr

Dražen Zemun, križevčanin s transplatiranim srcem
Dražen Zemun, križevčanin s transplatiranim srcem

Hrvatska je danas po broju darivatelja i transplantacija organa vodeća zemlja u svijetu, s najkraćim čekanjem na presađivanje organa.

“Iz godine u godinu bilježi porast broja realiziranih darivatelja organa i tkiva, pa je tako u 2013. godini zabilježeno povećanje od 6 % realiziranih darivatelja organa u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, priopćili su iz Ministarstva zdravlja. Do početka listopada, stoji u priopćenju, realiziran je rekordan broj od 123 darivatelja organa i tkiva, i ostvaren rekordan broj ukupnih transplantacija bubrega i jetre. Presađeno je 286 organa: 166 bubrega, 92 jetre, 24 srca i 4 gušterače. “Na listi čekanja trenutno je 130 pacijena za bubreg, 84-ero pacijenata za jetru, 29 za srce, četiri pacijenta za multiorganske transplantacije bubreg-gušterača, i troje koji čekaju transplantaciju bubreg-jetra”, javljaju iz Ministarstva.(index.hr – 13. 10. 2013.)

Must Read