Ela želi biti manekenka, jede papirnate maramice

0
1314

Jasmina preporuča

“Moja neprijateljica Ana” –  nova knjiga Jasminke-Tihi Stepanić govori o anoreksiji

Jeste li čuli da neke djevojke jedu papirnate maramice. Razlog je utažiti glad, a u organizam unijeti tek neznatan broj kalorija. To je radila Ela, glavna junakinja knjige “Moja neprijateljica Ana”, autorice Jasminke Tihi-Stepanić.

Glavna tema ovog romana  je anoreksija – poremećaj u prehrani i vrlo opasna stvar, nekad i pogubna za one koje sanjaju o tome da bi htjele postati manekenke ili modeli za jesensku, zimsku ili neku drugu kolekciju.

Književnica Tihi-Stepanić u svojoj novoj knjizi “Moja neprijateljica Ana” opisuje koliko može biti opasna anoreksija i kako mogu završiti oni koji se izgladnjuju, mjere i važu i po nekoliko puta na dan, broje koliko kalorija ima koji obrok i koliko će ih  u svoj organizam unijeti tijekom jednog dana.

Ukoliko smatraju da su se prejele neke osobe onda povraćaju, a ta se bolest (prejedanje, pa povraćanje) naziva bulimija. O njoj se također govori u ovoj knjizi, čija junakinja Ela započinje upadati u zamke ovih dviju bolesti nakon što na bazenu upozna agenticu modne agencije. Agentica joj kaže da bi mogla biti manekenka kad bi imala desetak kilograma manje.

Tko je Mija?

Ela, tad krene na dijetu, no da ima problema ne shvati sve dok ne upozna Krpenu lutku. Tko je Krpena lutka, a tko Mija i kakvu ulogu one imaju u priči, a kakvu učitelj tjelesnog, pročitajte u ovom napetom romanu u kojem autorica na zanimljiv način opisuje i ljubavne probleme, ali i odnose u obitelji jednog “uspješnog” političara.

Preporučam vam da svakako pročitate ovu knjigu i da zavolite sebe kakve jeste, bilo da ste  mršave ili s malo većim oblinama i one su fora samo ako ih se zna na pravilan način istaknuti. Mislim da nam ova knjiga poručuje baš to. /Jasmina Funtak, 7.b; fotografija preuzeta s interneta/