Naš film prikazat će se u Cinestaru

0
464

Filmašice u Kutini

NAŠ FILM PRIKZAT ĆE SE U CINESTARU

Članica stručnog ocjenjivačko suda Maja Flego za naš film je napisala – „Oštru kritiku aktualnog problema u našem školstvu izriče film čiji naslov izravno otkriva o čemu je riječ: „Tjelesni na betonskom hodniku već 49 godina“.
Članica stručnog ocjenjivačko suda Maja Flego za naš film u katalogu Revije  napisala je : „Oštru kritiku aktualnog problema u našem školstvu izriče film čiji naslov izravno otkriva o čemu je riječ: „Tjelesni na betonskom hodniku već 49 godina“.

U 3 dana odgledale smo 70 filmova

Naš film: “Tjelesni na betonskom hodniku već 49 g.” uskoro će biti prikazan i u Cinestaru. To je odlučio stručni ocjenjivački sud 51. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održane u Kutini od 3. do 6. listopada. Naime, na jednoj projekciji u Cinstaru gostovat će filmovi koje je spomenuti sud stručnjaka pozvao na Festival o pravima djece. Taj će se Festival održati u Koprivnici u studenom. Na Festival u Koprivnicu pozvano je 12 od ukupno 70 filmova prikazanih na Reviji u Kutini.

U gradu dunja, kako kažu za Kutinu koja je ime dobila po tom voću, gledali smo kratke filmove u 5 kategorija igrani film, dokumentarni film, animirani film, TV reportaža i otvorena kategorija koje je Ocjenjivački sud odabrao između gotovo 200 prijavljenih filmova.

Katarina i Lucija na predstavljanju filma
Katarina i Lucija na predstavljanju filma

Organizator Revije Hrvatski filmski savez, nama sudionicima, omogućio je i sudjelovanje na radionicama. Lucija Šantić odabrala je radionicu igranog filma koju je vodio Jura Troje, a ja radionicu stop animacije pod vodstvom Jadranka Lopatića. U mojoj radionici učili smo kako napraviti animirani film s likovima od glinamola, dok su u Lucijinoj radionici snimali tople i hladne motive, na što ih je motiviralo vrlo hladno vrijeme tih dana u Kutini. Voditelji su naše vježbe montirali, a nakon prikazivanja vježbi posljednjeg dana revije dobili smo buran pljesak.

Lucija na radionici igranog filma
Lucija na radionici igranog filma

Posjetili smo selo roda

Plesna večer uz tamburaše
Plesna večer uz tamburaše

No, nismo mi u Kutini samo učili o filmu već su nam organizatori priuštili i izlet do Lonjskog polja, gdje smo naprije posjetili selo Krapje, čuveno po starim drvenim kućama, a potom i Čigoć, selo poznato po rodama.
Još jedan poklon organizatora bila je večer uz tamburašku glazbu u petak, te disko večer u subotu. Kad smo čule „Zoricu“ Lucija i ja prve smo „probile led“ i krenule plesati. Za svoju hrabrost kasnije smo dobile pohvale voditelja koji su poslije nas „pohrlili“ na plesni podij.
Disko večer održala se kod domaćina u školi OŠ „Stjepana Kefelje“. Valja reći da su se domaćini doista potrudili i u holu nam pripremili pravi, pravcati disko, s malim, šarenim disko kuglama koje su blještale u mraku. Izbor glazbe također je bio odličan, pa je podij bio prepun plesača. No, šteta što je kratko trajalo, samo do 22.30, ali smo mi zato nastavili druženje po sobama.

Grupa 401

Uz upoznavanje filmskog stvaralaštva naših vršnjaka, druženje je još jedna velika vrijednost ove Revije. Upoznale smo doista puno zanimljive djece, a s nekima od njih postale smo i prava složna ekipa. Toliko složna da nas je desetero “spavalo” u dvokrevetnoj sobi. I sada na Facebooku imamo grupu 401 u kojoj se redovito međusobno čujemo. /Katarina Pofuk, 8.c/
Najbolji zaslužili i gostovanje u Dubrovniku 

Nagrade na Reviji dodjeljivao je stručni ocjenjivački sud i ocjenjivački sud djece. Detaljno o nagrađenim filmovima možete pročitati na stranici www.hfs.hr, a mi izdvajamo samo prve nagrade stručnog ocjenjivačko suda po kategorijama, za koje su ti filmovi nagrađeni i sudjelovanjem na Festivalu filma djece i mladeži zemalja Mediterana, koji se održava u Dubrovniku od 17. do 20. listopada.

Za igrani film nagrađen je film : „Nasilnik“ , Blank_filmskog inkubatora iz Zagreba. U kategoriji dokumentarnog filma prvu nagradu osvojio je film „Sreća u tami“ , OŠ Rudeš
( Filmska družina Hodači po žici) iz Zagreba, a njihova je družina s filmom „Moji prijatelji kao ja“ osvojila i prvu nagradu u kategoriji TV reportaže. U kategoriji animiranog filma prvi je Spavač, ŠAF-a Čakovec, a u otvorenoj kategoriji nagrade nisu dodjeljene.
Veza dunje i Kutine 

Ime Kutina kako su nam rekli domaćini ima veze s dunjom koja se na brojnim jezicima izgovara vrlo slično kao grad Kutina. Npr. na slovenskom dunja se kaže kutina, na švedskom kvitten, na njemačkom: die quitte, na latinskom: cotonum; na engleskom quince; na grčkom kudonion; na talijanskom cotogna; a na Kreti je zovu kudonia. Kroz povijest Kutina se zvala i : Cotyna, Kotinna, Kotena, Kotennya.