Pogodak u “sridu”

0
504

Sinj u znaku filma

POGODAK U “SRIDU

S našim prvim filmom bili smo na Državnoj smotri u Sinju

U Sinju smo se družili i s Ivonom Mrazović, našom bivšom učenicom. Ivona  je doša s ekipom iz Učeničkog doma Varaždin. Oni su snimili eksperimentalni film "Run" u kojem je Ivona pjevala  eksperimentalnog filma Run, u kojem je pjevala
U Sinju smo se družili i s Ivonom Mrazović, našom bivšom učenicom. Ivona je došla s ekipom iz Učeničkog doma Varaždin. Oni su snimili eksperimentalni film “Run” u kojem je Ivona pjevala

S filmom „Tjelesni u betonskom hodniku već 49 godina“ predstavljali smo našu školu na Smotri hrvatskog školskog filma održanoj od 18. do 20. rujna u Sinju.

U sinjskom kinu Luka Kemenović, ja i naša mentorica Stojanka Lesički, u 2 dana pogledali smo 30 osnovnoškolskih i 15 srednjoškolskih filmova, koje je prosudbeno povjerenstvo izabralo za ovu Državnu smotru od ukupno 110 prijavljenih filmova.

Većina filmova mi se jako svidjela. Posebno su mi zanimljivi bili dokumentarni „Junak iz Like“, OŠ Nikole Tesle iz Gračaca, koji govori o nekad najjačem čovjeku na svijetu Ličanu Marijanu Matijeviću, te također dokumentari „Svi se slažemo a nismo lego kockice“ , OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja.

Filsmka grupa iz Gunje pod mentorstvom Josipa Krunića godinama snima zanimjive filmove, među kojima su brojni nagrađeni čak i na inozemnih

Veronika u društvu Josipa Krunića, svog mentora sa Škole stvaralaštva Novigradsko proljeće
Veronika u društvu Josipa Krunića, svog mentora sa Škole stvaralaštva Novigradsko proljeće

festivalima. Filmu prikazanom u Sinju tema je bila tolerancija u Gunji, gdje živi čak 11 nacija, a u školi se održavaju 3 vjeronauka – islamski, katolički i pravoslavni. Ovaj se film nije se svidio samo meni, već je i od strane prosudbenog povjerenstva, bio jedan od dva pohvaljena dokumentarna filma osnovnih škola.

Iako na Smotrama nema nagrada, prosudbeno povjerenstvo u svakoj kategoriji (animirani, igrani, dokumentarni i eksperimentalni) izdvojilo je po dva filma i posebno ih pohvalilo.

Filmovi se odvojili od LiDraNa

Naš film nije bio među dva posebno pohvaljena dokumentarca OŠ, ali su ga članovi povjerenstva na okruglom stolu istaknuli kao primjer dobrog izbora teme, gdje se filmskim jezikom reagiralo na stavarni život, kako je to rekao član povjerenstva filmolog, Krešimir Mikić.

Ova Državna smotra u Sinju bila je prva takve vrste jer su dosad i filmovi prikazivani u sklopu LiDraNa. Organizacijom ove Smotre željelo se naglasiti važnost medijske kulture, kako je to istaknuo ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. On je pohvalio i organizaciju Smotre od strane domaćina, naglasivši da je odabir Sinja bio „pogodak u sridu“.

U „sridu“ je pogodila i naša filmska grupa jer smo sa svojim prvim filmom pozvani i na još dva festivala. Neki naši članovi stoga će uskoro u Kutinu, na 51. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, te u Bjelovar na Mali DOKUart. /Veronika Puškar, 8.c/