Pedagoginja: E-upisi olakšali upise u srednje škole

0
1007

Bez gužve i papira

PEDAGOGINJA: E-UPISI OLAKŠALI UPISE U SREDNJE ŠKOLE

Problema bilo oko medicinske dokumentacije

Pedagodinja Šćetar- 120913

Hrvatska je ljetos prva u Europi imala E-upise. S upisnim kooridnatorom u našoj školi, pedagoginjom Gordanom Ščetar porazgovarali smo o tome što ona misli o E-upisima i zatražili je da novu generaciju osmaša i njihovih roditelja savjetuje na što osobito treba paziti prilikom E-upisa.


Klinček: Jesu li E-upisi po Vašem mišljenju olakšali upise u srednje škole?

Svakako, učenici i roditelji nisu radi upisa morali ići iz svog doma, putovati npr. u Zagreb, Varažin… i to po nekoliko puta. Sve su mogli obaviti od kuće, a moglo se birati više škola nego prije.

Klinček: Kakvu ste ulogu imali Vi, a kakvu razrednici oko upisa u srednje škole?

Kao upisni koordinator, kontrolirala sam jesu li učenici odabrali program i jeli to dobar odabir za njih. Razrednici su imali više obaveza pazeći od početka do kraja upisa provde li učenice sve kako treba, i na kraju nakon potpisivanja prijavnice od strane roditelje i učenika unosili su taj vrlo važan podatak u program.

Klinček: Jeli u školi ili negdje drugdje bila organizirana obuka za Vas i razrednike u vezi e-upisa?

Obuka za ravnatelje i stručne suradnike bila je organizirana u Varaždinu, a nekoliko dana kasnije i za razrednike. Nakon toga smo organizirali roditeljske sastanke i s cijelom procedurom upisa upoznali smo roditelje.

Nakon zaključavanja liste samo ravnatelj može mijenjati prioritete


Klinček: Jeli bilo nekih problema s E-upisima u našoj školi? Jeli možda bilo kakvih pritužbi od strane roditelja?

Problemi su, uostalom kao i u drugim školama, uglavnom bili zbog medicinske dokumentacije. Medicinske potvrde najčešće su trebale učenicima trogodišnjih i medicinskih škola, a na ovim upisima za nas u osnovnoj školi trebalo je priložiti dokumentaciju obiteljskog liječnika, a za željenu srednju školu potvrdu specijaliste školske medicine. S tim su neki učenici kasnili, no srećom ove je godine rok produžen jer se to dešavalo u dosta škola.
Jedan od problema bilo je i to što dio roditelja bojao da im djeca neće biti upisana jer im je pod stavkom zadovoljeni uvjeti bilo crveno. No, oni su zaboravili na upozorenje s roditeljskih sastanaka da će svi uvjeti biti zadovoljeni tek kad roditelj potpiše prijavnicu i razrednik klikne da je prijavnica potpisana


Klinček: Možete li nam ukratko prepričati proces E-upisa?

Da bi se mogao upisati elektornskim putem, učenik treba imati podatke o svom ekeltorničkom identitetu u mreži CARNet. To su mail adresa, šifra i korisničko ime. Te će podatke u našoj školi, dobiti od mene.
Kad se s navedenim podacima ulogiraju u sustav, na svoj mobitel SMS porukom dobit će PIN potreban za administriranje pri upisu. Valja napomenuti da mi u školi možemo samo nadzirati što učenici rade, ali ne i nešto mijenjati u učenikovom sučelju.
Kad je prema planu upisa određen datum za biranje programa, učenici mogu izabrati 10 programa u 5 škola, u gradu u kojem žele.
Nakon odabira programa, lista se zaključava određenog datuma i program odabire koju će školu učenik upisati. Ukoliko učenik ima dovoljno bodova i ulazi u upisnu kvotu za prvi prioritet koji je odabrao, onda ga program automatski upisuje na taj prvi prioritet.
Ukoliko nije ušo u upisnu kvotu, program učeniku bira drugi prioritet ili dalje po redu, ukoliko nije ni u drugom po redu željenom smjeru ušao u upisnu kvotu.
Nakon što su liste zaključane, samo ravnatelj može promijeniti prioritet i to samo onda ukoliko roditelj ravnatelju dostavi pismeni zahtjev.

Klinček: Na što bi osmašima i njihovim roditeljima željeli osobito skrenuti pažnju, o čemu bi osobito trebali voditi brigu kad krene proces upisivanja?
Osobito treba paziti na prioritete. Treba znati što se najviše želi, i tako po redu želja rangirati programe. Događalo se i da učenici izaberu program koji žele, ali ne i školu. Npr. odaberu poljoprivredni tehničar, ali nisu pazali u kojoj školi, pa se dogodilo da to bude u školi u Virovitici, a ne u Križevcima.
Prilikom odabira programa treba paziti zadovoljava li učenik traženi bodovni prag i stalno i treba pratiti ulazi li u upisnu kvotu. Kad krenu upisi potrebno je svaki dan pogledati na kojem se mjestu nalazi na rang listi, jer program stalno izbacuje redoslijed. Npr. ako je učenik 14 od 26, sigurno će biti upisan, no, ukoliko je 28., a upisuje ih se 26, mora pratiti hoće li se netko možda maknuti iz tog smjera i hoće li možda moći ućio u upisnu kvotu ili ne. Roditeljima skrećem pažnju da na vrijeme dostavljaju dokumentaciju. /Katarina Pofuk, 8.c: fotografija: K.P./