Željenu školu upisalo gotovo 90 posto učenika

0
501

Osmaši bili dobro pripremljeni za E-upise

ŽELJENU ŠKOLU UPISALO GOTOVO 90 POSTO UČENIKA

 

Dio 8.b razreda i razrednik Darko Višak
Dio 8.b razreda i razrednik Darko Višak

Najviše bivših osmaša upisalo Srednju gospodarsku

Na prvim elektronskim upisima u srednje škole, od 33 naša bivša osmaša samo dvoje upisalo se u drugom roku, a svi ostali imali su sreće već na prvom roku. Da su bili dobro pripremljeni za upise govori i podatak da je većina učenika upisala školu koja im je bila prvi izbor, a svega troje učenika upisalo je drugu školu s liste želja, dok je jednom je učeniku upisana škola bila treći izbor.

Analizirajući upise doznali smo i podatak da je najviše naših osmaša, njih 11, upisalo Srednju gospodarsku školu. Na drugom mjestu po broju upisanih Orehovčana je Srednja škola „Ivan Seljanec“, za koju se odlučilo 9 učenika, dok je na trećem mjestu, sa 7 upisanih, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkog.

Ukoliko uspoređujemo upise po smjerovima, najpopularnija je bila opća gimnazija koju je upisalo 8 učenika, zatim s 4 upisana učenika slijedi smjer fitofarmaceut, a treće mjesto s po 3 upisana učenika dijele hotelijersko-turistički i komercijalni smjer.

Miklečić – prvi ekološki tehničar

Osmaši su se „razbacali“ u čak 15 smjerova, a u većini smjerova upisan je svega po jedan učenik. Od novih smjerova, u kojima od kako analiziramo upise, nije bilo upisanih Orehovčana, ističemo ekološki smjer i smjer za konditore.
Za ekološkog tehničara, u varaždinskoj Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi, školuje se Matija Miklečić, a Mihaela Kuharović za konditora u bjelovarskoj Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi.

Ukoliko ovogodišnje upise uspoređujemo s predlanjskom godinom (kad smo posljednji puta prikupljali podatke), prvo treba napomenuti da je ove godine osmaša bilo manje za jedan cijeli razred. Naime u generaciji 2010./2011. imali smo 56 osmaša, a te ih se godine najviše, čak 23, upisalo u Srednju školu „Ivan Seljanec“. Ta je škola bila je najpopularnija i godinu prije, dok je ovogodišnji prvi izbor, Srednja gospodarska škola bila najzanimljivija osmašima iz generacije 2008./2009. Tada se 17 učenika upisalo u Gospodarsku školu. /Veronika Puškar, 8.c; fotografija: V.P. /

U gradovima školovanja stanovat će 6 učenika

Škole u Križevcima izabralo je najviše učenika, njih 27 i svi će oni biti đaci putnici. Dvoje učenika školovanje nastavljaju u Zagrebu, a po jedan učenik školovat će se u Koprivnici, Bjelovaru, Varaždinu i Čakovcu.

Od šestoro upisanih u škole u udaljenijim gradovima, četvoro ih je uspjelo naći smještaj u đačkim domovima, a dvoje će stanovati u privatnom aranžmanu.