Haljinice žute i plave, od vas neugledne, ljepotice prave

0
903

Moraš imati

Zašto se Mirna pretvorila u „šopingholičarku“ koja krade, laže i zaboravlja na spojeve s dečkom pročitajte u knjizi “Izgubljena u ormaru”

Jeste li ponekad napravili inventuru u svom ormaru i prebrojili koliko imate odjevnih predmeta koje ste možda obukli jednom ili dva puta i poslije toga su vam se činili ružni i nepotrebni? Kupovina vas opušta i kupujući možda želite zaboraviti neke probleme koji vas muče? Kupujete li planski ili vas šareni artikli u trgovinama namame da kupite i ono što niste planirali? Čini li odjeća čovjeka i što je pravo prijateljstvo?

Da razmislim o ovim pitanjima potaknula me knjiga „Izgubljena u ormaru“, književnice Melite Rundek. Glavna junakina ove knjige je Mirna, koja se godinama oblači u neupadljivu crnu odjeću, zbog čega je neki zovu darkericom. Kad postane ovisnica o modi i kupovini  počinje lagati, krasti i zaboravljati na dogovorene spojeve sa svojim dečkom. Izrada figurica i slikanje više je uopće ne zanima, a nekad gotovo prazan ormar, sada je pernatrpan odjećom.

Na “Čitalačkom klubu” i o reklamama knjiga

Što je uzrok Mirninog naglog preokreta od kreativne djevojke do „šopingholičarke“ i tko će joj pomoći da odgonetne je li „ postala tek dio potrošačke mase koja samo konzumira, a ništa drugo ne misli“ , možete otrkiti ukoliko i sami posegnete za knjigom „Izgubljena u ormaru“.

Mi osmaši koji smo tu knjigu čitali kroz projekt „Čitalački klub“, poslije čitanja knjige imali smo priliku u knjižnci sudjelovati u kvizu o toj knjizi. Nakon  kviza raspravljali smo o sličnositima između ovisnosti o kupovini i drugih ovisnosti, o tome kakav je naš stav prema kupovinama u „second hand shopovima“ i još brojnim drugim pitanjima vezanim uz potošačke navike.

Razgovarali smo i o reklamama i o tome kakvim nas sve one hvatačima pozornosti navlače, ne bismo li primjetili proizvod čiju nam kupnju sugeriraju. /Martina Kešer, 8.a; fotografija S.L. /

Knjiga obiluje duhovitim reklamama

Na razmišljanje o reklamama navodi i sama knjiga u kojoj se mogu pročitate brojne duhovite reklame koje nam na šaljiv način skreću pažnju kako oglašivači nastoje utjecati na nas. Zbog svoje duhovitosti puno tih reklama mi se svidjelo, a možda najviše slijedeće dvije:

Želite ponovno osvojiti dečka?
Naše suknje dobitna su srećka!
Neka vas pogledom svlače
u kontejner bacite svoje hlače!
…………………..

Haljinice, haljinice žute i plave,
od vas neugledne, ljepotice prave.
Zato dođite na našu akciju,
i napravite od sebe atrakciju.

Pobjednici su…

U sklopu “Čitalačkog kluba” u ovom polugodištu osim rasprava o knjigama održavani su i kvizovi. U nastavku pročitajte pobjednike po razredima.

P1280249
Učiteljica I. Šiković i pobjednica M. Ivanek

Izgubljena u ormaruMartina Kešer i Antonija Kos–  8. a;   Luka Miklečić – 8. b

Vidimo se na fejsu –   Jamina Funtak i Karlo Matoić 6. b;   Mihaela Ivanek, 6. c

Dnevnik Pauline P.Matej Furemg, Krunoslav Knezić, Kristijan Črnec, treći razred

Zagonetno pismoMatija Kušec i Renato Miklečić, 5.b

Konrad ili dijete iz limenkeEmanuela Koretić,  5. a

Pipi Duga ČarapaPatrik Benčak, četvrti razred

Imaš fejsMatija Kušec,  7.b

pizap.com14273839605461
A. Kos, M. Kešer, M. Kušec, R. Miklečić J. Funtak, K. Matoić, M. Furmeg, K. Knezić, K. Črnec

 

pizap.com14273934179281
P. Benčak, E. Koretić, M. Kušec, L. Miklečić