HomeO namaZajedno s učenicima iz 7 zemalja sudjelujemo u projektu o filmu

Zajedno s učenicima iz 7 zemalja sudjelujemo u projektu o filmu

Fred at school 

Gosti  s Hrvatskog radija  i HRT Akademije na prvom susretu objasnili su nam što je naš zadatak u projektu koji promiče filmsku pismenost

S. Krovinović, G. Jablanović, M. Makovec
S. Krovinović, G. Jablanović, M. Makovec

Zajedno s učenicima iz Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva, Rumunjske, Italije, Francuske, Islanda i Italije,  naša i još 5 hrvatskih škola sudjelovati će u projektu FRED AT SCHOOL.  Da bi nam objasnili kakav je to projekt i što je naš zadatak, nedavno (9. veljače) su nas posjetile Sandra Maričić i Majda Makovec, novinarke Hrvatskog radija, te  Snježana Krovinović i Goran Jablanović s HRT Akademije.

Od njih smo doznali da je FRED AT SCHOOL  projekt kojeg financira Europska Unija u okviru programa “Kreativna Europa” (Stručni razvoj publike), a cilj mu je procijeniti i promicati filmsku pismenost među učenicima, ali i upoznati ih s medijem radija.

Prvi naš  i zadatak ostalih sudionika u projektu,  bit će popunjavanje  on-line ankete s pitanjima u vezi filmske pismenosti i navike  gledanja filmova. Zatim će svatko u svojoj školi  učiti ponešto o filmu i povijesti filma, a potom slijedi zajedničko gledanje  u online “Virtualnom kinu”. Svi sudionici projekta, kako su nam rekle Makovec i Maričić, gledat će filmove o ljudskim pravima. To su filmovi  koji su bili među finalistima  LUX-a,  filmske nagrade koju dodjeljuje  Europski parlament. Gledat će se ukupno četiri filma u razdoblju od ožujka do svibnja.

Na FRED radiju emitirat će se i razgovori s glumcima

Maricic, Makovec 3- l 090215Nakon gledanja filma naš će zadatak biti da analiziramo  filmove i da našu diskusiju tonski zabilježimo, a zatim će se na temelju toga  pripremati radijske reportaže. Te će se reportaže emitirati na  FRED  internetskom radiju. Na FRED radiju će se osim učeničkih reportaža  moći slušati i razgovori s redateljima, glumcima i drugim sudionicima filmova.

Maričić snima R. Miklečića
Maričić snima Marka Miklečića

Kako bi bolje shvatili što se od nas očekuje nakon gledanja filma, naši gosti su nam prikazali film “Brašnići”, učenika OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba.  Poslije smo razgovarali o filmu, a novinarke su nas snimale,  i odmah nakon toga pokazale su nam kako se prilog može urediti u programu za montiranje Netia.

Na početku je bilo  teško iz nas izvlačiti riječi,  pogotovo od dječaka,  ali  nakon nekog vremena smo se opustili. Kad smo čuli kako to zvuči kad je montirano, zaključili smo da smo ipak rekli dosta zanimljivih misli vezanih uz film koji smo gledali. Novi susret s novinarkama HRT-a očekuje nas u ožujku nakon što pogledamo prvi film. /Nikolina Žugec, 8.a; fotografije: S.L./

Rubrika – kultura

Must Read