Wattpad zovu YouTube-om za pisce i čitatelje

0
1376

Društvena mreža

Društvena mreža na kojoj možete čitati, postavljati svoje priče i komentirati tuđe

Za društvenu mrežu Wattpad  doznala sam prije dvije godine, kada je jedna djevojka objavila link na Facebook stranici. Otad se vrlo često pridružujem ovoj zajednice pisaca i čitatelja koju neki nazivaju i YouTube- om za pisce i čitatelje.

Na Wattpadu se mogu naći besplatne pričae i e-knjige svih žanrova. Mogu ih čitati svi, ali samo registrirani korisnici mogu se međusobno dopisivati, postavljati svoje priče/knjige/zbirke pjesama te komentirati djela ostalih korisnika ili glasati za njih. Wattpad

Wattpad okuplja uglavnom pisce amatere, no mnogi amateri čije su priče postale poznate na Wattpadu i puno puta su pročitane, dobili su priliku objaviti svoje knjige. Najbolji primjer je Anna Todd, koja je objavljivati započela baš na Wattpadu. Njezina je priča privukla milijune čitatelje Wattpada, a nakon toga i izdavače te je prevedena u brojnim zemljama u svijeta, od lani i u Hrvatskoj. Po njenoj knjizi snimat će se i film.

No, među ukupno 75 milijuna naslova na Wattpadu mogu se pronaći i klasici poput „Romea i Julije“ – Williama Shakespearea, „Ponos i predrasude“ – Jane Austen i brojni drugi klasici.

6403409-256-k876281Wattpad je raširen po cijelom svijetu i okuplja 35 milijuna korisnika koji na ovoj društvenoj mreži provedu 9 milijardi minuta mjesečno. Svoja djela na Wattpadu objavljuju pisci iz 200-tinjak zemalja na brojnim svjetskim jezicima. Ima puno priča i na hrvatskom.

Wattpad je nastao u Kanadi 2006., a osmislili su ga Allen Lau i Ivan Yue. Wattpad se može skinuti i na pametne telefone ili iPhone kao aplikacija i pruža sve mogućnosti kao i preko računala.

Korisnici Wattpada su različitih uzrasta, a u Hrvatskoj je većinom omiljen kod teenagera.
Meni se Wattpad sviđa i zato jer na njemu mogu čitati i priče svojih vršnjaka. Prednost je i to što se sva djela mogu komentirati, što mislim da može biti od velike koristi piscima.

Wattpad preporučujem svim ljubiteljima čitanja i pisanja jer ima veliki izbor e – priča i romana te karakteristike društvene mreže, što je svakako dodatan plus. /Antonija Kos, 8.a; fotografije preuzete s interneta/

wattpad.com_1