Beyonce nismo sreli, ali bilo je savršeno

0
781

Maturalac osmaša

BEYONCE NISMO SRELI, ALI BILO JE SAVRŠENO

Dubrovačke zidine na mjestima su široke do 6 metara, a građene su 400 godina

m41-zadar zajednicka
Od Marjana u Splitu, Makarske rive, Baćanskih jezera, preko dubrovačkih zidina, te grada Zadra, sve smo to mi, sadašnji osmaši posjetili na našem maturalcu u lipnju. Činilo nam se kao da smo u pet dana prošli kroz cijelu Dalmaciju.

Vjerujem da se od onog službenog programa, svima nama najviše svidio posjet dubrovačkim zidinama. Naime, kada smo ih razgledavali uz pomoć našeg vodiča, pomalo smo se osjećali kao da se vraćamo u prošlost. Jedina stvar koja nas je ‘držala’ u sadašnjosti bilo je mnoštvo stranih turista, velika gužva i mnoštvo  fotoaparata.

Zapamtili smo da su dubrovačke zidine građene oko 400 godina, od 13. do 17. stoljeća. Zidine građene sa zadatkom obrane grada dužine su 1940 metara, a na nekim su mjestima široke čak do 6 metara. U sastavu zidina je i nekoliko kula i tvrđava, od kojih su najpoznatije Minčeta, Bokar, Revelin i Lovrijenac u kojem se ljeti često održavaju kazališne predstave.

Vodič nam je ispričao da je jedan američki portal na svoj popis 10 top destinacija koje treba posjetiti prije smrti, uvrstio i dubrovačke zidine. Od vodiča smo doznali i da Dubrovnik svake godine dolazi sve više turista, a često se na dubrovačkom Stradunu mogu susresti i mnoge slavne osobe. Među mnoštovom slavnih posjetitelja Dubrovnika, vodič nam je spomenuo princa Edwarda, Tom Cruisa, Beyonce…. Šteta da ih nismo sreli.

Iako smo već pri polasku, na našoj prvoj destinaciji u Splitu bili umorni, to nas nije spriječilo da tulumarimo. Na kraju prvog dana smo sretno stigli u naš hotel “Labineca” u mjestu Gradac, na Makarskoj rivijeri, te je tako započeo naš provod.

Uzdisale za visokim Talijanom

Katarina, Ana-Marija, Veronika i Lucija - Zadar
Katarina, Ana-Marija, Veronika i Lucija – Zadar

Kako smo svaki dan putovali u drugi grad, spavanje smo ostavili za vožnju autobusom, a noći smo ispunili tulumima u sobama, premještanjima iz sobe u sobu, a mi cure, naročito iz 8.a, dobar dio noći provodile smo razmišljajući što  obući sljedeći dan.

Priznajemo da smo za naših noćnih provoda znali biti glasni, no ipak je to bio maturalac. Spavalo se malo, a oni koji su prije većine legli na spavanje, nerijetko se budili s tragovima paste za zube ili gelova za tuširanje u kosi, licu ili na krevetu. Najčešće su mete bili Karlo i Tomislav Srbljinović, te Mateo Mlinarić.

Kao i na svakom maturalcu, Amorove strelice su pogađale neka srca. Kombinacije neka ostanu tajna, no može se reći da su dečki masovno patili za Paulom, recepcionarkom na praksi, a mi cure uzdisale smo za visokim Talijanom, gostom u našem hotelu. Svim djevojkama u sjećanju je ostao i mladi turist iz Beča, kojeg smo upoznale na makarskoj rivi.

Cijeli je maturalac ostao zabilježen stotinama fotografija koje ćemo dugo čuvati, ali i uspomenama koje nismo mogli zabilježiti fotoaparatom. Bili smo svugdje, vidjeli smo svašta, a vrlo nam je važno bilo da smo to doživjeli svi zajedno. Iako su nam u sjećanju ostali tulumi i zabave više nego znamenitosti, maturalac je za nas bio savršen, bez ikakvih nedostataka osim jednog, da je potrajao duže. /Ana-Marija Ferenčak, 8.a/

Jutarnje okupljanje
Jutarnje okupljanje
Mateo i Karlo - pidžama party
Mateo i Karlo – pidžama party