„Orašar“ praznik za oči i uši

0
951

Mjuzikl

Ostala sam bez riječi kad me glumac Matko Knešaurek-  pozvao da se fotografiram s njim

Veronika Tomak i Matko Knešaurek- Orašar
Veronika Tomak i Matko Knešaurek- Orašar

U kazalištu je važno i gdje sjediš. Barem je tako bilo u mom slučaju za posjete mjuziklu „Orašar“ (17. 12. 2014.), jer baš zato što smo, jedino prijateljica Nikolina Žugec  i ja, imale mjesta na balkonu morale smo proći kroz garderobu. Zato smo imale prilike vidjeti glumce kako se pripremaju za predstavu, a za vrijeme pauze pri prolasku kroz garderobu osmjelile smo se i fotografirale neke glumce. To je primjetio i Matko Knešaurek, glumac koji u predstavi glumi glavni lik Orašara. On me pozvao da se s njim fotografiram. Ostala sam bez riječi od iznenađenja i naravno iskoristila priliku.

No, nije samo ova fotografija   ono zbog čega ću se sjećati ovog “Orašara”. Kao mala djevojčica rado sam gledala crtić “Orašar”, ali mjuzikl „Orašar“ „Aplauz teatra“, u režiji Slavka Jurage, još je bolji nego crtić. Priča mi se čini još nekako maštovitija uz one prekrasne kostime u koje su bili odjeveni glumci i glumice. A tek one ogromne torte, lizalice, sirevi… i sve to na sceni na dva nivoa. Takvu scenu prvi puta sam vidjela. Osim što sve to prekrasno izgleda glumici i izvrsno pjevaju.

Prizor iz garderobe
Prizor iz garderobe

Bio je to doista praznik za oči i uši i nakon predstave sa zahvalnošću sam se sjetila svoje učiteljice solfeggia Silvane Pleše.  Naime, njoj sam rekla da sam  odustala od odlaska u kazalište, ali kad mi je ona ispričala kako je bila oduševljena ovim mjuziklom, promijenila sam svoju odluku. Zbog njene preporuke provela sam uzbudljivo večer u kazalištu, pa zato i ja  vama  preporučam da ukoliko imate priliku odete pogledati „Orašara“ .

Ovaj mjesec „Orašar“ igra u nedjelju 18. siječnja, a Zagreb i nije tako daleko. /Veronika Tomak, 8.a; fotografije: Nikolina Žugec, V.T. i preuzeto s interneta/

Orašar poznatiji kao balet

plakat-orašar_2014-e1418261339935(1)Prije se „Orašar“ u Hrvatskoj mogao gledati u kazalištu isključivo kao baletna predstava. „Aplauz teatar“ prvi je „Orašara“ priredio kao mjuzikl.

Redatelju Marku Juragi, ujedno i autoru teksta, te Lani Blaće, autorici stihova i glazbe, inspiracija za mjuzikl bili su kompozicija ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog te bajka “Orašar i kralj miševa”. Autor te bajke je njemački pisac Ernest Theodor Amadeus Hoffmann.

Gledati “Orašara”  išli smo u pratnji učiteljice Ivane Šiković, koja je i inicirala ovaj posjet kazalištu.