HomeEkoNeke biljke mesožderke mogu smazati i žabu

Neke biljke mesožderke mogu smazati i žabu

Lijepe i opasne

NEKE BILJKE MESOŽDERKE MOGU SMAZATI I ŽABU

Venerina muholovka
Venerina muholovka

Ima aktivnih lovaca i onih koji pasivno čekaju žrtvu 

Čovjeku ne mogu nauditi, ali neke veće vrste mogu „pojesti“ manje ptice i žabe, a najviše jedu kukce. Zato ih osim biljkama mesožderkama zovu i kukcožderke, a stručan im je naziv karnivorne (Carnivora) biljke.

img4d4f9348aea07
Viseći vrčonoša

Takvih biljki mesožderki na svijetu ima više od 600 vrsta, a razlog zašto su postale mesožderke je jednostavan. Sve one žive na tlu s malim količinama dušika, a da bi preživjele prisiljenje su nadopunjivati svoju prehranu.

Da bi primamile svoju mesnatu hranu neke aktivno hvataju plijen, a neke samo čekaju da plijen upadne u njih. Među ove aktivne spada i jedna od napoznatijih mesožderki venerina muholovka. Njene osjetne dlačice registriraju kad ih dotakne kukac, brzo se zatvaraju pa kukac više ne može pobjeći. U nekim uvjetima svoju klopku mesožderka može zatvoriti za samo 33 tisućinke sekunde. Kad kukac ili neki drugi plijen upadne  u njenu klopku, biljka mesožderka počinje izlučivati tvari koje razgrađuju plijen. To može trajati od 10 do 35 dana, ovisno o veličini plijena.

Među pasivne mesožderke spadaju i one iz roda Nepenthes koje imaju vrčaste cvjetove, prekrasnih boja i skliskog ruba. Kad kukac upadne u njihov vrč s probavnom tekućinom, to mu je kraj. U takve vrste s vrčastim cvijetom spada i najveća mesožderna biljka, viseći vrčonoša. Neke vrste koje rastu u jugoistočno Aziji imaju klopke u koje stane i do dvije litre tekućine i baš one mogu uloviti najveći plijen. Neke su navodno ulovile i štakore.

Rosika
Rosika

Na području Hrvatske raste 9 biljki mesožderki. U NP Plitvička jezera rastu tri: okruglolisna rosika, obična tustica i mala mješinka. Ova posljednja u Hrvatskoj raste jedino na području Plitivičkih jezera. Iako  Hrvatska ima malo biljki mesožderki, neke vrste može se kupiti u vrtnim centrima i uzgajati ih kod kuće.

Više o biljkama mesožderkama i njihovm uzgoju možete saznati na priloženom videu. /Gabrijela Jelak, 6. b; fotografije preuzete s interenta/

 Nepenthes - još jedna vrsta
Nepenthes – još jedna vrsta

Heliamphora
Heliamphora

Cephalotus
Cephalotus

Must Read