Lopovluk, vjeroispovijest i punica predsjednika Josipovića

0
940

Medijske manipulacije

Novinar “Večernjeg lista” potrudio se informirati nas da je osumnjičena spremačica muslimanka

Vijest da je pokradena punica predsjednika Ive Josipovića čuo sam u školi. Točnije, pročitali smo je nedavno u „Večernjem listu“, na satu razredne zajednice. U tekstu je pisalo da je predsjednikovoj punici s bankovne kartice ukradeno oko 20.000 kuna.

Pitate se zašto smo mi to čitali u školi i zašto ja sad o tome pišem. Nikako zato što se radilo o predsjednikovoj punici, niti zato što je ta pljačka po nečemu bila osobita. Nije bilo niti nasilja, novac je u nekoliko navrata podignut s kartice jer je osobi koja je novac podizala bio dostupan i PIN vlasnice kartice. Naš zadatak u školi bio je izreći svoje mišljenje o toj vijesti, točnije odgovoriti pokušava li ta vijest na neki način manipulirati čitateljima.

Nitko nije reagirao

No, da bih pojasnio mišljenje koje sam jedini u razredu izrekao kao odgovor na traženo pitanje, a zato sam još dobio i ovaj zadatak da sve i pismeno obrazložim, prepričati ću vam u potpunosti sadržaj vijesti. Naime, nakon što nam novinar potpisan samo inicijalima I.T. pojasnio način na koji je predsjednikova punica pokradena, dometnuo je i da je krađu izvršila spremačica koju je poslala agencija, a na traženje Tatjane Josipović, predsjednikove supruge.

Novinar u nastavku teksta ne iznosi ime i prezime spremačice, niti njene inicijale, ali potrudio se informirati nas da se radilo o ženi koja navodno nije hrvatska državljanka i muslimanske je vjeroispovijesti. Mene je upravo taj podatak zasmetao i smatram da novinar nije trebao istaknuti njenu vjeroispovijest jer njena vjeroispovijest s krađom nema nikakve veze. Zanima me, bi li novinar istaknuo njenu vjeroispovijest da je ona protestantkinja, katolkinja, židovske ili neke druge vjeroispovijesti. Mislim da je novinar postupio neprofesionalno i da takvo pisanje potiče na predrasude i širi mržnju jer nije lopov netko zato što je ove ili one vjeroispovijesti.

Na nekim satovima u školi su nas učili i da u medijima osim novinara postoje urednici koji određuju što će se objaviti, a što neće. Zato smatram da je i urednik napravio propust dozvolivši da se objavi tako napisana vijest.

Dobio sam zadatak i da provjerim jeli netko reagirao na navedeni tekst. Nažalost nigdje na internetu nisam pronašao niti da je neki drugi medij pisao o tome da je pokradena predsjednikova punica, a niti bilo kakvu reakciju na vijest iz „Večernjeg lista“. Mislim i da je žalosno to što nitko nije reagirao i nadam se da je to ne zato što se svi slažu s načinom pisanja novinara, već stoga što su listajući novine pažnju obratili samo na naslov, a nisu čitali tekst. /Luka Miklečić, 8.b/