HomePredstavljamoŠkola u koju se bježi

Škola u koju se bježi

Novigradsko proljeće

ŠKOLA U KOJU SE BJEŽI

Sa snimanja skupne fotografije u čast NP
Sa snimanja skupne fotografije u čast NP


Na ovogodišnjoj 25. Školi stvaralaštva tema je bila „Slatkom loncu poklopac“

– Škola u koju se bježi, a ne iz koje se bježi – ta rečenica ukratko najbolje govori o Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, na kojoj smo od 5. do 12. 4., sudjelovale i mi Klinčekice. Prije 9 godina prvi ju je izrekao bivši polaznik Saša Dugonjić, a sad je vrlo često koriste voditelji i polaznici ove neobične škole u kojoj se uči na posve drugačiji način.

Ove godine stvaralo se na temu „Slatkom loncu poklopac“. Nakon sedam dana timskog rada u 20 radionica iz područja riječi, slike, zvuka i pokreta nastali su brojni maštoviti radovi. Neki od njih ostali su i na zidovima OŠ „Rivarela“ u kojoj se Škola stvaralaštva održava već 25 godina.

Voditelji radionica - B. Čegec, M. Mičanović, V. Matula
Voditelji radionica – B. Čegec, M. Mičanović, V. Matula

Ove godine u Novigradu učilo je i stvaralo tristotinjak učenika i 40 učitelja (hospitanata) i to pod vodstvom duhovitih i simpatičnih voditelja. Neki od njih su i poznate osobe poput glumca Vili Matule i Silvia Vovka, režisera Maria Kovača, književnika Branka Čegeca i Miroslava Mičanovića.

„Happy“ manija u Novigradu

S1070066
Josip Krunić, voditelj video-dokumentarne radionice

Neke su radionice vodili voditelji nepoznati široj javnosti, ali također izvrsni u svom području djelovanja kao npr. Josip Krunić, voditelj video-dokumentarne radionice iz SKIG-a Gunja, udruge čiji su filmovi nagrađivani na brojnim hrvatskim i inozemnim filmskim smotrama dječjeg stvaralaštva.

Svi oni s nama učenicima i hospitantima radili su na drugačiji način nego u školama. Radilo se kroz igru. Voditelji su bili opušteni i prijateljski raspoloženi, spremni poslušati naše mišljenje. Kad smo imali vremena mogli smo prošteti i po ostalim radionicama i vidjeti što oni rade. Svako večer imali smo prilike gledati zanimljiva predstavljanja pojedinih radionica, a na završnoj svečanosti predstavljena su najzanimljivija ostvarenja stvorena u sedam dana boravka u Novigradu.

Voditelj Srđan Nogić
Voditelj Srđan Nogić

Ovu obljetničku Školu stvaralaštva svi će pamtiti i po „Happy“ maniji. Naime, čak su dvije radionice (filmska i video-dokumentarna), snimale svoj spot za pjesmu Pharella Williamsa, pa smo se doista naplesali na „Happy“, a još su nam ga puštali i uvečer u disku. Ipak, nama ta pjesma nije „išala na uha“, za razliku od voditelja radijske grupe Srđana Nogića, koji je bio „nesretan“ zbog te pjesme.

Lonac, kapak, urna

Ukoliko želite još više doznati o ovoj neobičnoj školi pogledajte web stranicu na adresi http://www.novigradsko-proljece.com/web/2014/, gdje ćete naći brojne fotografije, tekstove, te radijske i video radove nastale na radionici.
Posebno vam preporučamo prilog „Lonac, kapak, urna“ na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=ygN8euWhzUo. Zatim prilog o 25 godina Novigradskog proljeće. Spot „Happy“, filmske radionice na poveznici http://www.youtube.com/watch?v=MgxuiawzXrc , i završnu svečanost koja se zahvaljujući vidoe-dokumentarnoj radionici mogla pratiti i uživo putem interneta. Nju potražite na poveznici http://www.novigradsko-proljece.com/web/2014/2014/04/11/najava-za-zavrsnu-priredbu/ /Ana-Marija Ferenčak, 8.a; Antonija Kos, 7.a; fotografije: Josip Krunić; Mirsad Mahmuhotić, S.L./

“Happy” snimali i u umirovljeničkom domu

IMG_2652
Voditelj filmske – Staša Čelan i A.M.F.

Voditelj Staša Čelan osvojio nas je opuštenošću i neposrednošću i pod njegovim vodstvom napravili smo izvrstan spot za pjesmu „Happy“. Plesači su bili polaznici svih radionica, mještani, pa čak i stanovnici umirovljeničkog doma. Bilo je zabavno, a mogli smo naučiti kako nastaje film od ideje do njegove montaže.

Što je „Slopovica“?

A. Kos – ispred plakata kojeg je nacrtala na ulaznim vratima radijske raionice

U radionici koju je vodio Srđan Nogić ili kralj, kako je sam sebe nazivao, baš smo se odlično zabavljali.

Naš radio „Džezva“ poučio je sudionike što je to „Slopovica“. Polaznike smo anketirali kakav okus ima zvuk, snimali smo dojmove polaznika o školi…, a kad nam je ponestalo ideja prošetali smo Novigradom i snimali more, hod, ptice.

Tom smo prilikom naletjeli na gradonačelnika Novigrada Antea Milosa, koji nam je dao izjavu za naš prilog Novigrad i mi. Naše zvučne priloge možete poslušati na poveznici http://www.novigradsko-proljece.com/web/2014/category/radijska-radionica/ u rubrici „Zvukovi Novigradskog proljeća 2014.“

Gulanferi iz video-dokumentarne zaslužni za prijenos uživo

M.Marinkić, M. Holjevac, M. Varga, M. Matić i hospitantica N. Kralj
M.Marinkić, M. Holjevac, M. Varga, M. Matić i hospitantica N. Kralj

Voditelj Josip Krunić i njegova desna i lijeva ruka, asistenti Marinko Marinkić i Matija Holjevac, rukovodili su radionicom koja je bila poput prave tvornice. Svi proizvedeni prilozi nisu se čak ni uspjeli prikazati na večernjim druženjima u hotelu i završnoj svečanosti.

Kruna rada ove radionice bio je prijenos uživo završene priredbe iz sportske dvorane u Novigradu, koji je sniman s tri kamere, a realizator Marinko snimateljima je upute davao putem umreženih mobitela. Polaznici radionice Novigrad će pamtiti i po riječi gulanfer (mangup), koju je često koristio voditelj Krunić, a ta je riječ bila inspiracija za prilog „Gulanferijada“.

Must Read