HomePredstavljamoArmirač, stolar i tesar – deficitarna zanimanja

Armirač, stolar i tesar – deficitarna zanimanja

Graditeljska škola Čakovec

ARMIRAČ, STOLAR I TESAR – DEFICITARNA ZANIMANJA

Ljiljana Ille i Zlatko Horvat predstavljali su Učenički dom i Graditeljsku školu Čakovec
Ljiljana Ille i Zdravko  Horvat predstavljali su Učenički dom i Graditeljsku školu Čakovec


Čakovečka škola upisuje čak 18 različitih zanimanja i nudi smještaj u Učenički dom za samo 630 kuna

Graditeljska škola Čakovec ove će godine upisivati učenike u 18 različitih smjerova, a oni koji se odluče upisati u tu školu mogu računati i na smještaj u Učeničkom domu za samo 630 kuna mjesečno.

Doznali smo to (31.3. 2014.)u školskoj knjižnici na predstavljaju Graditeljske škole Čakovec. Nama osmašima čakovečku školu predstavila je profesorica Ljiljana Ille, zaposlenica te škole u kojoj predaje čak 8 različitih predmeta. O mogućnostima koje pruža Učenički dom govorio nam je Zdravko Horvat, odgajatelj u tom domu već 24 godine.

Športska_dvorana_Graditeljske_škole,_Čakovec_-_jugozapad
Sportska dvorana Graditeljske škole Čakovec

Profesorica Ille napomenula je da Graditeljska škola ima 18 smjerova, od čega je 6 četverogodišnjih i čak 12 trogodišnjih. Uz brojana građevinska zanimanja, u Graditeljskoj školi može se školovati za web dizajnere i medijske tehničare, a ta zanimanja zasad imaju tek rijetke škole u Hrvatskoj. Najniži bodovni prag za četverogodišnja usmjerenja, među kojima su još i ona za građevinske, arhitektonske i geodetske tehničare te dizajnere unutrašnje arhitekture i keramike, lani je bio 44 boda.

U ponudi čak 12 trogodišnjih zanimanja

Među trogodišnjim smjerovima velik je izbor. Birati se može između slijedećih smjerova: zidar, tesar, armirač, monter suhe gradnje, keramičar oblagač, podopolagač, rukovatelj smohodnim građevinskim strojevima, instalater grijanja i klimatizacije, vodinstalater, plinoinstalater, stolar i soboslikar- ličilac.

Profesorica Ille spomenula je da su zanimanja armirača, stolara i tesara deficitarna zanimanja, te da njihovi učenici koji su završili neki od tih smjerova nemaju problema s pronalaženjem posla. Kazala nam je i da samo između 5-10% njihovih učenika poslije završetka škole ne upiše fakultet.

Da škola nije namijenjena samo dječacima, rekla nam je naša defektologinja Ljiljana Picig. Ona je također prisustvovala predavanju i otkrila nam da je polazila školu u Čakovcu i živjela u domu, te da joj je školovanje u Čakovcu ostalo u vrlo lijepoj uspomeni.

Učenički dom Graditeljske škole Čakovec
Učenički dom Graditeljske škole Čakovec

Odgajatelj Horvat istaknuo je da se Učenički dom nalazi u neposrednoj blizini škole i da je moderno uređen. Sobe su trokrevetne, a djevojčice i dječaci u domu su smješteni na odvojenim katovima. Na svakom katu se nalazi dnevni boravak, a dom ima i dobro opremljenu kuhinju s restoranom. U podnožju zgrade nalazi se dvorana i prostor za zabavu (biljar, stolni tenis i dr.) /Katarina Pofuk, 8.c ; fotografije: K.P. i preuzeto s interneta/

 

 

Must Read