HomeRiječiSolidarnost i empatija

Solidarnost i empatija

Suosjećajnost

SOLIDARNOST I EMPATIJA

1254135052prometna_split3_280909
Solidarnost su iskazali Osječani koji su na sam Božić susjedu pomagali popraviti kuću uništenu u požaru

Solidarnost, riječ čije značenje nedavno nije razumjela jedna naša petašica, najbolje bismo mogli pojasniti izrekom „Jedan za sve, svi za jednoga!“.

Hrvatski jezični portal za pridjev solidaran kaže da je to onaj koji djeluje s razumijevanjem i željom da pomogne drugomu. Pretražujući internet doznali smo i da je riječ solidarnost k nama stigla iz francuske riječi solidaire, a francuska je riječ izvedenica iz latinske riječi solidus, što znači sav, cio potpun.

Solidarnost su iskazali susjedi Osječanina, kojem je u božićnoj noći požar uništio kuću. Kako  piše Večernji list, susjedi su mu na sam Božić pomagali popraviti kuću koliko je to bilo moguće.

Puno puta smo i mi bili solidarni u našoj školi.  Prisjetimo se samo posljednjih primjera. Skupljali smo priloge za ljude u potrebi u akciji Crvenog križa, a na poticaj učiteljice Ane Kambić , prikupljali smo novac za djecu Afrike u akciji „Marijini obroci“.
rukeLjudi koji imaju osjećaj za solidarnost, „vlasnici“ su i još jednog osjećaja ključnog za želju da se pomogne drugom. To je empatija. Tu riječ ne treba miješati sa sličnom riječi simpatičan, koja znači osjećaj privrženosti i naklonosti prema nekom. Empatija znači suosjećajnost, prepoznavanje tuđih emocija i raspoloženja, ali i sposobnost uživljavanja u tuđe stanje i spoznaju kako je u tuđoj koži. Na web stranici emotrip.org, gdje smo pronašli ovu definiciju piše još i da je „manje važno hoće li se netko radovati dok nam je dobro, ali nam može značiti tuđe razumijevanje i potpora kada smo u krizi“. Tamo piše i da je empatija bitan sastojak dobrote.

Petnaestak minuta prolazili pored žene koja je krvareći ležala na cesti

Nažalost uz brojne primjere solidarnosti i empatije, česti su i primjeri  manjka dobrote i čovječnosti. Jedan od primjera za bešćutno ponašanje pronašli smo na portalu vecernji.hr. Riječ je o slučaju vozačice bicikla koja se pri padu na prometnoj cesti teško ozlijedila i ležala na cesti u lokvi krvi. Navodno su petnaestak minuta pored nje prolazili vozači u automobilima i nitko se nije zaustavio da joj pomogne, sve dok to nije učinio vozač kamiona Zlatko Marić. Za razliku od drugih, onih koji nisu stali, Marić je zasigurno suosjećajna osoba.

Primjera na internetu, ali i u stvarnosti oko nas,  ima još mnogo. Zasigurno bi mnoštvo primjera mogao nabrojiti svatko od vas,  nakon što ste pročitali ova pojašnjenja riječi solidarnost i empatija. /Katarina Pofuk, 8.c; fotografija preuzete s interneta/

Must Read