Doris Sokolić obožava slagati   Rubikovu kocku

0
187

Umjesto da se za vrijeme vožnje u autobusu zabavlja na mobitelu kao ostali, naša petašica Doris  Sokolić prihvatila je prijedlog oca da pokuša složiti Rubikovu kocku. Bilo je to za vrijeme izleta u Sloveniju. Otad je prošlo dva mjeseca, a ona sad magičnu kocku slaže brže od oca.

U početku joj je trebalo oko 3 minute, a sad joj je rekord 1,1 minuta i vrlo je ponosna na svoj napredak, a nas je zainteresirala da doznamo nekoliko pojedinosti o čuvenoj kocki.

Doris Sokolić, učenica 5. b

Kažu da je Rubikova kocka dobra vježba za logičko mišljenje, a iako postoji 43 trilijuna kombinacija matematičari tvrde da se kocka može složiti u dvadeset poteza. Pronašli smo i podatak da je to najprodavanija igračka na svijetu. Do 2023. prodana je u više od 350 milijuna primjeraka. Davne 1974. izumio ju je Ernő Rubik, mađarski kipar i arhitekt.

Međunarodna natjecanju u slaganju Rubikove kocke održavaju se od 1982., a prvo je bilo u Budimpešti. Na tom prvom međunarodnom natjecanju rekord pobjednika bio je 22,95 sekundi. Najnoviji svjetski rekord postignut je prošle godine. Rekorder je Amerikanac Max Park, a da složi kocku trebalo mu je samo 3,13 sekundi. /Lara Franjčević, 5. b;  foto: S. L./