Solarna elektrana naše škole u prvih 7 dana proizvela više struje nego se potroši

0
570
Solarna elektrana na zgradi OŠ Sveti Petar Orehovec

Solarna elektrana kapaciteta 25 kWh na krovu naše škole puštena je u pogon 24. siječnja i prema dosadašnjim pokazateljima izgleda da će to biti isplativo ulaganje te da bi škola mogla biti energetski neovisna u pogledu opskrbe električnom energijom. U ovih 7 dana (do 30. 1.) elektrana je  proizvela 600 kWh električne energije, odnosno 85.71  kWh po danu. Ukoliko taj podatak usporedimo s potrošnjom električne energije u siječnju prošle godine ispada da naša solarna elektrana proizvede dnevno oko 5 kWh više nego što se prosječno trošilo  lani u siječnju.  Naime, taj smo mjesec utrošili 2507 kWh ili u prosjeku  80.71  kWh dnevno.

Naravno sve će ovisiti o broju sunčanih sati tijekom godine, ali ovi prvi nagovještaji posebno vesele našeg ravnatelja Stjepana Lučkog. On na svom mobitelu ima aplikaciju koja pokazuje precizne podatke o dnevnoj proizvodnji struje. Prema ravnateljevim riječima ulaganje u solarnu elektranu moglo bi se isplatiti u roku od 6 – 7 godina, ukoliko elektrana nastavi proizvoditi električna energiju u dosad izmjerenim količinama. 

Osim podataka o količini proizvedene električne energije spomenuta aplikacija pokazuje još nekoliko važnih podataka. Jedan od njih je i podatak o smanjenu emisije ugljičnog dioksida.  Zahvaljujući količini električne energije proizvedene našom solarnom elektranom u ovih 7 dana smanjena je i emisija  štetnog ugljičnog dioksida (CO2) za 595 kg. Dakle, kako to pokazuju podaci o smanjivanju emisije CO2, naša će solarna elektrana pozitivno utjecati i na kvalitetu zraka.

Osim naše škole solarne elektrane u posljednje dvije godine postavljene su još na desetak škola u Koprivničko-križevačkoj županiji zahvaljujući projektu kojeg financira Županija. U 2023. u financiranje solarnih elektrana na školskim objektima Županija je uložila oko 300 tisuća eura. /Gabrijel Kurpez, 8. a; foto: arhiv Koprivničko-križevačke županije/