Kante za smeće u Japanu su rijetkost, a učenici sami čiste školu

0
261
Izvor: Yusuke Japan Blog

Na TikToku smo otkrili zanimljivost da su kante za smeće vrlo rijetke u Japanu i željeli smo o tome pisati u rubrici neobično, ali onda nas je naše istraživanje dovelo do jedne druge zanimljivosti koja više spada u njihov životni stil. Dakle, pronašli smo podatak da u japanskim školama rijetko zapošljavaju čistače. Razlog je neobičan za nas, ali ne i za njihovu kuluturu u kojoj nastoje da djeca kroz rad steknu samopouzdanje i radne navike.

U skladu s takvim vrijednostima u japanskim školama učionici nisu odgovorni samo za brisanje ploče u učionici, već oni čiste hodnike, prozore pa čak i zahode.  Školski portal piše da su podijeljeni u male grupe i tijekom godine izmjenjuju se na različitim zadatcima. Nakon školskog obroka sami peru tanjure i pribor kojim su se služili, a još jedna zanimljivost, koju smo pročitali na portalu Varaždinski.net, jest da kod njih nema ostavljanja hrane i da svi učenici pojedu sve što je na tanjuru.

Da su Japanci navike čišćenja dobro usvojili tijekom školovanja vidljivo je i u nekim situacijama poput utakmica i masovnih događanja poput koncerata na otvorenom. Portal Punkufer piše kako  je japanska reprezentacija oduševila javnost nakon svjetskih nogometnih prvenstava 2014. u Brazilu i 2018. u Rusiji. Naime, igrači su počistili svoje svlačionice i ostavili ih savršenom stanju, a pažnju javnosti privukli su i japanski navijači koji su nakon utakmica pokupili sve smeće sa tribina. 

Izvor: Flicker

I na kraju se vraćamo na kante za smeće. Posjetitelji Japana pričaju da se u toj zemlji kante za smeće mogu vidjeti samo na mjestima gdje se okupljaju turisti i u trgovinama. Unatoč tome smeće je na ulicama u Japanu vrlo rijetka pojava jer Japanci nose svoje smeće sa sobom sve dok ga nemaju priliku nekuda odložiti.

Otkrili smo i da je strah od terorizma razlog što kanti za smeće nema na ulicama. Sve je, kako piše Povijest.hr, povezano s kultom Aum Shinrikyo čiji su članovi sarinom (vrsta bojnog otrova) tijekom 1994. i 1995. usmrtili 13 ljudi, a ozlijeđeno je bilo oko 6000 ljudi. Ostavljali su ga u novinskom papiru u kantama za otpatke. /Ines Martinek, 7. a/