Utrka za sirom niz Cooperovo brdo u Velikoj Britaniji privlači trkače iz cijelog svijeta

0
215
Utrka Cheese Rolling - Izvor: Wikipedia

Vrlo neobična utrka trči se svake godine niz Cooperovo brdo u selu Brockworth u blizini Gloucestera u Velikoj Britaniji. Utrka se odvija na Spring Bank Holiday (posljednji ponedjeljak u svibnju), a taj je dan u Velikoj Britaniji državni praznik. Nizbrdica kojom se trči  dugačka je oko 180 metara, a vjerovali ili ne sudionici ove utrke trče za kolutom sira. Sir za kojim trče je marke Double Gloucester, a težak je između 3 – 4 kilograma.

Obzirom na nagib sir se kotrlja brzinom od 70-tak km na sat i nemoguće ga je uloviti, a prema pravilima natjecanja pobjednik i osvajač sira je onaj tko prvi prođe ciljnu liniju.

Informacije  o ovoj  bizarnoj utrci koja se zove The Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake proširile su se cijelim svijetom. Uz lokalne stanovnike posljednjih godina, iako je to opasno natjecanje, dolaze trkači iz različitih zemalja svijeta.

Natjecanje je opasno jer zbog nizbrdice kojom trče. Mnogo trkača pada te se i oni kotrljaju poput sira. Najčešće ozljede su ogrebotine, slomljeni zglobovi i iščašena ramena. U podnožju zato dežura hitna pomoć, a članovi lokalnog ragbi kluba pomažu sudionicima koji izgube ravnotežu i počnu se koturati niz brdo.

Prvi pisani trag o ovoj utrci za sirom zabilježen je u glasniku Gloucestera iz 1826., a vjeruje se da je ovaj običaj star najmanje 600 godina.

Natječu se svi koji žele, a zasebno se organiziraju utrke za muškarce i žene. Heroj ove utrke posljednjih godina je Chris Anderson koje je do 2022. godine pobjedio 23. puta. U ženskoj konkurenciji najbolja je Flo Early koja je pobijedila četiri puta. /Viktorija Marija Blagaj, 6. b/