Ambra – parfumeri je skupo plaćaju, a ona ustvari “izlazi” iz crijeva kita ulješure

0
262
Ambra - Izvor: Pintrest by Vera Thoss

Smolasta, aromatična tvar građe poput voska… Tako u Pomorskoj enciklopediji započinje opis pojma ambra, vrlo skupocjenog sastojka nekih parfema. Taj sastojak produžuje trajanje mirisa i parfumeri su  spremni platiti ogromne iznose za ambru.

Grumen od 9,5 kilograma, u srpnju ove godine u Španjolskoj, procijenjen je na 500.000 eura. Neki izvori pišu da 1 gram ambre može dostići cijenu 30 puta veću od grama srebra. Zbog vrtoglavih cijena ambre mnogi su zainteresirani da je pronađu, ali to nije jednostavno. Naime, ambra je “proizvod” koji proizvede tek svaki stoti kit ulješura, a taj aromatični proizvod nije, kako ga neki nazivaju, “kitova bljuvotina” već je zapravo konkrecija (Hrvatski jezični portal – grudasta masa nakupljena oko neke središnje točke, gromada)  zadnjeg crijeva ulješure. Drugim riječima, kako to piše portal Pun kufer, ta  je tvar sličnija izmetu, a i dolazi s istog mjesta kao i izmet.

Kit ulješura – Izvor: Natural History Museum

Nastaje od glavonožaca (sipe, lignje…) koje kitovi jedu u velikim količinama. Većinu neprobavljivih dijelova glavonožaca kitovi povrate, ali nešto neprobavljenih sadržaja ipak se taloži u organizmu kita i nakon nekog vremena iz crijeva izlazi zajedno s kitovim fekalijama. Komadi ambre koji se natalože u ulješuri mogu biti veliki kao kokošje jaje, ali mogu doseći čak i 65 kilograma. Po izlasku iz kitovih crijeva, svježa ambra je tamne boje, mekana je i vrlo neugodnog mirisa. Ugodan miris dobiva sazrijevanjem uz sudjelovanje bakterije  Spirillum recti physeteris. Lovci na ambru, nalaze je u moru dok pluta površinom i zato lovci na ambru prate kretanje kitova kako bi našli ambru koju još nazivaju ‘sivi jantar‘ ili ‘plutajuće zlato‘.

Ambra – Izvor: Wikipedia

No, grumen od 9,5 kilograma s početka teksta nažalost nije pronađen na površini mora, nego u utrobi preminulog kita koji se nasukao na plaži na kanarskom otoku La Palma. Da je taj grumen ambre presudio kitu, koji ga zbog nekog razloga nije mogao izbaciti iz organizma već mu je probio crijevo, prilikom obdukcije zaključio je Antonio Fernández Rodríguez, voditelj instituta za zdravlje životinja i sigurnost hrane na Sveučilištu Las Palmas. Jutarnji.hr piše da je spomenuti institut odlučio je ambru prodati s namjerom da dobiveni novac donira žrtvama vulkana koji je 2021. eruptirao na La Palmi.

U SAD-u, Australiji i Indiji zabranjena je trgovinu ambrom u sklopu zabrane lova i iskorištavanja kitova. /Iva Beloša, 8. b/

Jeste li znali…

… da su Kinezi smatrali da siva ambra nastaje iz pljuvačke morskih zmajeva koji spavaju na stijenama.

.. da su  drevni Grci pretpostavljali da se radi o izmetu ptica i koristili je kao lijek protiv probavnih tegoba.

… da su Arapi ambru cijenili i kao lijek protiv grlobolje, a smatralo se i da siva ambra može izliječiti mentalne tegobe /Izvor: Pun kufer/