Što smo više na društvenim mrežama više želimo kupovati

0
332
Influencer Denis Domian

U prethodnom članku pisali smo da je konzumerizam društveni fenomen koji se odnosi na pretjeranu težnju za posjedovanjem i kupnjom stvari. Na kraju članka dodali smo i neke savjete kako utjecati na smanjenje želje za kupovinom. Kao vrlo važne savjete izdvojili smo smanjivanje vremena provedeno na društvenim mrežama  i izloženost reklamama. Spomenuli smo i da su ta dva savjeta i vrlo usko povezana.

Iako mi djeca sve rjeđe pratimo tiskane medije, televizijski ili radijski program, društvene mreže koje pratimo prepune su reklama. Da su brandovi uočili okretanje velikog dijela publike novim medijima govori  podatak da je tržišna vrijednost digitalnog marketinga u svijetu u 2021. dosegla 13,8 milijardi dolara. Portal Poslovni hr,   gdje smo pronašli taj podatak, piše i da se iznos namijenjen digitalnom marketingu udvostručio  u odnosu na 2019. godinu, a čak je 700 posto veći u odnosu na 2016. Sve veći iznos namijenjen toj vrsti marketinga pripada prikrivenom oglašavanju. Takvo oglašavanje vrlo je često u sadržajima influencerima koji prilikom objave svakodnevnih životnih aktivnosti, kroz priču, skreću pozornost na neki proizvod. No, neki proizvod nije slučajno spomenut jer influencer ima ugovor s proizvođačem tog proizvoda. U istom članku spomenut je i podatak da hrvatski influenceri zarađuju do 300 eura po objavi. To je prosjek, a točan iznos ovisi o popularnosti, odnosno o tome koliko pratitelja ima pojedini influencer.

Dobna granica za društvene mreže 13 godina, a čak 5 posto ispitanih profil otvorila u dobi od 7-8 godina

Influencer Denis Domian

Nakon što smo prezentirali podatke o porastu količine novca namijenjenog digitalnom marketingu postaje jasnije zašto je važan savjet o potrebi smanjivanja vremena provedenog na društvenim mrežama. One su prepune različitih vrsta reklama, ali i onih prikrivenih koje, pogotovo na djecu, djeluju još manipulativnije jer dosta njih ne shvaća da su unutar nekog sadržaja prezentirane i reklame. Na to upozorava i UNICEF-ovo istraživanje  o utjecaju digitalnog marketinga na mlade. To je istraživanje provedeno 2021., a u njemu su sudjelovali većinom mladi u dobi od 16 do 19 godina. Istraživanjem je između ostalog utvrđeno da tek 52 posto mladih razlikuje plaćene (sponzorirane) od standardnih tekstova na portalima. U nižim dobnim granicama  taj je postotak sigurno i puno veći. Ovo je istraživanje važno i zato što je njime utvrđeno da je 5 posto sudionika istraživanja otvorilo profil u dobi od 7 ili 8 godina, a njih 16 post s 9 ili 10 godina. Jedno drugo istraživanje koje spominje Poslovni.hr govori da 33 posto ispitanih navodi da su im influenceri pouzdani izvor pri donošenju odluke o kupovine.

Zato sve vas pozivamo da razmislite o tome koliko vremena provodite na društvenim mrežama i kakve sadržaje pratite. Kako biste osvijestili način na koji influenceri „upakiravaju“ reklame u svoje sadržaje pročitajte i članak na poveznici ispod ovog teksta. /Larisa Tremski, 7. c; foto: Instagram/