Fizičko nasilje doživjelo gotovo 30 posto učenika, ali više strahuju od nasilja na internetu

0
303
Ilustracija - Izvor: Freepik

Da su i sami fizički nasrnuli na vršnjake potvrdilo je 25 posto učenika

Gotovo 50 posto učenika (66 ispitanika) doživjelo je verbalno, a njih 29,3 posto (41 ispitanik) i fizičko zlostavljanje od strane svojih vršnjaka. Većina slučajeva fizičkog zlostavljanja, 65,9 posto, desila se u razdoblju od 5 – 8 razreda. U anketi provedenoj 14. i 15. 11. putem obrasca Google Forms sudjelovalo je ukupno 140 naših učenika predmetne nastave. Na provođenje ove ankete o vršnjačkom nasilju potaknula nas je pripovijetka The Canterville Ghost, slavnog književnika Oscara Wildea. Tu smo pripovijetku na engleskom jeziku čitale za međunarodni eTwinning projekt Book Pals  (Prijatelji knjiga). Jedna od tema te knjige je i nasilje te smo zato odlučili istražiti koliko vršnjačkog nasilja ima u našoj školi.

Da nasilje na internetu ima značajnije posljedice za djecu smatra gotovo 60 posto učenika

Naše vršnjake pitali smo i o zlostavljanju na internetu. Prema njihovim iskazima tog je nasilja nešto manje nego onog u stvarnom životu. Da je doživjelo nasilje na internetu izjasnilo se 22,1 posto  ispitanih (31 učenik), a više od polovice onih koji su ga doživjeli (17 učenika), nisu samo jednom bili povrijeđeni, već su nekoliko  puta primili povređujuće poruke na internetu.   Da nasilje na internetu ima značajnije posljedice na djecu, odnosno da više „boli“, nego ono koje se desi u stvarnosti, smatra većina naših učenika. To je mišljenje 60 posto ispitanih (84 učenika).

Naše smo kolege pitali i razlog zbog kojeg su ih vršnjaci napadali fizički.  Njih 39 posto (16 učenika) tvrdi da im nije jasno zašto ih je vršnjak fizički napao, a 29,3 (12 učenika) izjasnilo se da ih je fizički zlostavljao učenik koji ima problema s ponašanjem te je zlostavljao  i druge. Na trećem mjestu su oni koji su ustvrdili da je do fizičkog zlostavljanja došlo nakon svađe. Njih je bilo bilo 24,4 posto (10 učenika).

Verbalne uvrede najčešće su zbog fizičkog izgleda

U anketi smo naše kolege pitali  i jesu li oni sami nekad fizički nasrnuli na vršnjake. Da su to učinili potvrdilo je 25 posto ispitanih (35 učenika). Razlozi zbog kojeg su napali vršnjaka su vrlo različiti, a 22,9 posto (8 učenika) izjasnilo se da su to učinili jer su im vršnjaci vrijeđali roditelje, braću ili rodbinu, dok je njih 20 posto (7 učenika) za fizičkim nasiljem posegnulo jer je vršnjak vrijeđao njihov izgled.

Isto pitanje postavili smo i onima koje su vršnjaci vrijeđali na internetu. Oni su najviše uvreda dobili zbog fizičkog izgleda. Zbog fizičkog izgleda učenici su primili i najviše verbalnih uvreda u stvarnom životu. Njih 20,9 posto (14 učenika)  izjasnilo se da ih je neki vršnjak vrijeđao zbog njihovog fizičkog izgleda. Zbog simpatija je uvrede primilo 11,9 posto (8) učenika, a vrijeđanja je bilo i zbog ocjena, odjeće, načina govora i aktivnosti kojima se bave. Anketa je pokazala da se verbalno nasilje najčešće odvija na hodniku i zahodima (32,8 posto), zatim slijedi nasilje u autobusu (20,9 posto), a 16,4 posto slučajeva verbalnog nasilja odvija se u razredu.

Ilustracija – Izvor: Freepik

Loš je osjećaj i kad se osjećaš isključeno iz aktivnosti svojih vršnjaka, zato smo u našoj anketi postavili pitanje učenicima jesu li ikad bili isključeni iz igre ili iz grupa na društvenim mrežama. Da i toga ima dosta u našoj školi vidljivo je iz odgovora 48 učenika (34,3 posto ispitanih), koji su potvrdili da su ih vršnjaci isključivali iz igre ili iz grupa na društvenim mrežama.

U narednom članku bit će riječi o još nekim važnim pitanjima koja su postavljena u anketi. Jedno od njih je i jesu li se kome požalili nakon što im se desio neki oblik zlostavljanja. /Nika Šantić, 8. a/