Naša bivša učenica Mihaela Galaš dobitnica je rektorove nagrade

0
897

Zahvaljujući odvažnosti i uspjesima na studiju već je osigurala i stalan posao

Naša bivša učenica Mihaela Galaš, sad je apsolventica Grafičkog fakulteta i već je pronašla dobar posao. Uspješna je studentica i dobitnica Rektorove nagrade. Ova važna nagrada, koju dobiva vrlo mali broj uspješnih studenata, bila je i povod za razgovor. Za njen smo uspjeh doduše doznali sa zakašnjenjem, ali za priče o uspjesima bivših učenika nikad nije kasno.

Nedavno smo doznali da si  dobila Rektorovu nagradu. Možeš li nam reći kakvo je to nagrada i kome se dodjeljuje?

Rektorovu nagradu dodjeljuje rektor sveučilišta za najbolje radove za radove iz znanstvenog ili stručnog te umjetničkog područja, a cilj je da studente potakne na rad i stvaralaštvo. Dodjeljuje se jednom godišnje. Ja sam je dobila još kao studentica preddiplomskog studija 2021.

Rektorovu nagradu dobila si u kategoriji Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici, područje Biomedicina i zdravstvo. Možeš li nam reći s kim si sve surađivala i što ste radili.

Kolegica i ja surađivale smo studentima FER-a (Fakultet elektronike i računarstva) i Stomatološkog fakulteta. Radili smo aplikaciju koja promiče svijest kod djece o važnosti dentalne higijene (higijene zubi). Glavne funkcije naše aplikacije „Zubić“ su mjerenje vremena potrebnog za temeljito pranje zuba te praćenje i evidencija odlazaka zubaru. Za uspjehe slijede nagrade, a to su bedževi ili medalje. Unutar aplikacije (trenutno samo one na IOS platformi) imamo i kutak za roditelje u kojem su savjeti vezani uz dentalnu higijenu dječjih zubi. Mi s Grafičkog fakulteta trebale smo  napraviti dizajn aplikacije. Zadatak nam je bio i da ta aplikacija bude što privlačnija djeci pa smo npr. morale  istraživati i koje su boje i oblici djeci privlačniji. 

Mehaela Galaš, na izložbi Kontra

Kako je bilo surađivati sa studentima drugih fakulteta i kako je uopće došlo do te suradnje? Tko je inicirao projekt?

Ekipa je bila sjajna. Kroz projektni rad uči se surađivati, a to je jako važno kasnije za posao. Tim je jako bitan. Važno je da svi zapnu i odrade svoj dio posla da bi se zadatak odradio uspješno.  Projekt su inicirale studentice sa Stomatološkog fakulteta. One su članice udruge „Zubić“ na fakultetu. Cilj te udruge je poučavanje djece dentalnoj higijeni pa članovi udruge odlaze u škole i vrtiće širom Hrvatske i rade s djecom. 

Jesi li se poslije te nagrade uključila u neki drugi projekt?

Oove i prošle godine sam sudjelovala na dvije izložbe vezane uz predmet holografija koji sam imala na fakultetu. Izložbu smo radili zajedno s profesorom Vladimirom Cviljušcem. Radila sam svašta od nabave materijala do samih holograma (trodimenzionalne slike dobivene primjenom laserske svjetlosti). Za drugu izložbu koja je nazvana „Kontra“ radila sam rad na temu feminizma i prikazala sam kako ženu vidi društvo, a što ona želi biti.

Navodno si se ti sasvim slučajno upisala na Grafički fakultet, ali vrlo brzo si shvatila da si napravila dobar odabir. Što je to zanimljivo na ovom fakultetu, što pruža studentima?

Da bilo je to nagla odluka, slučajno sam upisala taj fakultet i ta mi je odluka promijenila život. Grafički fakultet pruža puno raznolikosti. Radili smo igrice, plakate, tisak, logotipe, programiranje. Učili smo o strojevima. Imala sam fiziku, kemiju, matematiku. Sve to omogućava razvijanje na različitim područjima, a vrlo je važno istaknuti da na fakultetu radi puno odličnih profesora, pravih profesionalaca koji su ujedno i tople osobe, dobri ljudi.

Imaš li uz fakultet vremena i za neke druge aktivnosti? Jesi li možda već negdje i radila kao student?

Uvijek sam se trudila nešto raditi kako bih roditeljima olakšala financijski teret. Promijenila sam puno poslova. Radila sam i u Mc Donaldsu, a volontirala sam kao animator u župi i u studentskoj udruzi Best. U studentskoj udruzi radila sam na organizaciji različitih događanja. Preporučam uključivanje u rad studentskih udruga jer se kroz rad u udrugama  može puno toga naučiti. Meni su svi ti poslovi pomogli u stjecanju vrlo različitih iskustava. Puno sam kroz njih naučila i o ljudima, izgradili su me kao osobu i proširili mi vidike.  

Koliko ti je još ostalo do završetka fakulteta i što planiraš dalje? Znaš li već što bi željela raditi?

Sad sam apsolvent. Sve ispite sam dala i veći dio diplomskog je pripremljen, a već i radim. Dobila sam posao u IT tvrtki Aras Digital i to na neobičan način. Naime, putem Instagrama javila sam se toj tvrtki jer mi se sviđao njihov rad. Napisala sam im i kako bih jednog dana voljela raditi kod njih te sam im poslala  svoj životopis. Oni tada nisu nikog tražila, ali su me pozvali na razgovor i ponudili mi probni rad od 3 mjeseca, a nakon toga su me primili za stalno. Sada još radim na studentski ugovor do diplome.

Ima li možda još nekog iz našeg kraja na Grafičkom fakultetu?

Na godini sam bila s kolegom iz gimnazije, no oboje smo iznenadili kad smo se sreli na fakultetu.  Ima još i jedna djevojka iz Gornje Rijeke.

Živiš li u studentskom domu? Kako je to živjeti u domu?

Cijelo vrijeme studiranja živim u studentskom domu i za mene je to pravi studentski život. Jest da dijeliš sobu i kupaonicu, ali imaš jako puno mogućnosti druženja, puno prijatelja. Meni je studentski dom postao moj dom u Zagrebu i baš sam zbog tog načina života u domu odlučila produžiti studiranje kroz ovu apsolventsku godinu.  Život u domu je i puno jeftiniji te bih svima preporučila ukoliko imaju uvjete za dom da radije odaberu život u domu, a ne u stanu. Jedan od uvjeta za dom su i dobre ocjene pa se valja potruditi.

Po čemu se najviše sjećaš osnovne škole?

Nemam loših sjećanja na osnovnu školu, a prije ovog razgovora baš sam razmišljala o tome čega se sjećam. Sjetila sam se učitelja Kožara i njegovih priča o ratu i uzrečice „Razbili su nas ko bebe zvečku“. Sjetila sam se i učiteljice Brankice i razrednice Silvije, njihovih savjeta i preporuka kojima su nam nastojali usaditi neke životne vrijednosti. 

Što bi preporučila našim osmašima kako da biraju u koju se srednju  upisati nakon osnovne škole?

Ukoliko razmišljate o studiranju, a ne znate još što bi točno željeli gimnazija je  odličan izbor jer vas dobro pripreme za maturu. Ukoliko već znate čime se želite baviti i ne razmišljate o studiranju onda je možda bolje izabrati strukovnu školu. Svima bih poručila i da budu hrabri i uporni jer samo se samo uz hrabrost i puno rada se može uspjeti. /Lucija Vukoić, 8. a, Lara Franjčević 5. b, Tina Višak 5. b; foto: arhiva M. G./